Početna aktuelnosti JU Gimnazija Živinice: Prvo mjesto na takmičenju u okviru projekta “Navike promijeni...

JU Gimnazija Živinice: Prvo mjesto na takmičenju u okviru projekta “Navike promijeni školu opremi”

1138
0
Podijeli

“Inovativnim umom do pametnih škola” ili skraćeno “Pametne škole” naziv je 1,6 milijuna vrijednog prekograničnog projekta koji se financira iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020.

Iz Tuzlanskog kantona 81 škola i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR) učestvovale su u takmičenju osnovnih i srednjih škola u projektu „Navike promijeni školu opremi“. U ovom takmičenju prvo mjesto osvojila je Gimnazija Živinice.

Cilj takmičenja je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode i to bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata.

Od 105 škola koliko ih učestvovalo u ovom projektu tim živiničke Gimnazije bio je najbolji, a da bi ostvarili pobjedu najviše su pomogli učenici škole, profesori i menadžment.

U periodu od Novembra 2017 do Aprila 2018, promjenom navika i štednjom električne energije i vode, Gimnazija Živinice uštedjela je ukupno oko 20% energije. Prva nagrada ujedno podrazumijeva i donaciju u vrijednosti od 15.000 € za školu pobjednicu.

Školu su predstavljali voditelj projekta Ilija Lučić sa učenicima Adi Glavinić, Salko Užičanin i Petar Lučić.

Učenici, menadžment i profesori Gimnazije su pokazali da energiju i vodu u svojoj školi mogu uštedjeti bez ikakvih dodatnih investicija, te da potrošnju znaju smanjiti samo promjenom svog ponašanja. Što im je donijelo vrijednu nagradu koja se ogleda u izgradnji fotonaponskog sistema za proizvodnju električne energije.

Projekt su implementirali Centar za razvoj i podršku(CRP) Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, Zelena akcija- Zagreb i Brodsko ekološko društvo (BED)-Slavonski Brod.

U zadatom periodu pratila se potrošnja korisnika i uspoređivala sa potrošnjom iz prethodne godine, u tri kategorije, štednja električne energije, štednja toplinske energije i štednja potrošnje vode. Svaka škola-pobjednica nagrađena je solarnim fotonaponskim kolektorom za proizvodnju električne energije i solarnim laboratorijem.

“Ovo je još jedan u nizu realizovanih projekata Gimnazije Živinice. Projekat će nam ubuduće donijeti velike uštede električne energije. Ovo je dokaz da zajedničkim trudom i upornošću možemo promjeniti navike, štediti električnu energiju i postići dobre rezultate za zajednicu”, istakao  je direktor škole Sanel Mumić koji je naglasio da će ovim putem škola ići i u narednom periodu.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje