Početna aktuelnosti JU PRVA OŠ Živinice: Prvačići i oralna higijena

JU PRVA OŠ Živinice: Prvačići i oralna higijena

401
0
Podijeli

Oralnu higijenu treba započeti s prvim mliječnim zubićima u ustima. Budući da u tom dobu djeca često stavljaju razne predmete u usta, roditelj može iskoristiti situaciju te kroz igru očetkati ili gazom očistiti zubiće. Zube je potrebno četkati dječjim zubnim četkicama.

Dolaskom prvačića u školske klupe uvijek se aktualizira pitanje oralne higijene školaraca.

Nova iskustva, nova okolina i prijatelji koje djeca stiču polaskom u školu samo su dio promjena koje se događaju oko sedme godine života. Naime, u toj dobi dolazi i do izmjene mliječnih zubi trajnim.

O orlanoj higijeni najmlađih učenika vrlo se vodi račiuna u Prvoj OŠ Živinice.

Stoga, su uposlenici Doma zdravlja Živinice danas za učenike dva odjeljenja prvog razreda održali predavanje o važnosti održavanja oralne higijene.

Djeca sa oduševljenjem učestvovala u predavanju te ujedno naučila šta je to najvažnije za zdravlje zuba.

Učitelj Avdo Memić kaže da su sa učenicima već obrađivali teme iz oblasti oralnog zdravlja, što su djeca i pokazali odgovarajući na pitanja predavača.

Preventivne stomatološke aktivnosti kod djece važne su za zaštitu oralnog zdravlja, jer je stanje zuba veoma povezano sa ukupnim zdravstvenim stanjem organizma.

Zadatak stomatooškog zdravstvenog vaspitanja jeste da motiviše, kako pojedinca, tako i društvo u cjelini, da povede više računa o higijeni usta i zuba i da ukaže na faktore rizika koji mogu dovesti do pojave oboljenja.

Očekivanja učitelja ali i predavača su da će ova današnja aktivnost podstaći djecu da vode više računa o svom oralnom zdravlju.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje