Početna aktuelnosti JZU Dom zdravlja Živinice:Doktori potpisali otkaze o radu

JZU Dom zdravlja Živinice:Doktori potpisali otkaze o radu

1476
0
Podijeli

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije danas su u Tuzlanskom kantonu počeli potpisivati individualne otkaze, a prekidi ugovora o radu u narednim danima će biti predati na protokole u zdravstvenim ustanovama u kojima su zaposleni.

Nakon neuspješnog pokušaja potpisivanja Kolektivnog ugovora između Vlade TK i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK danas su uslijedili kolektivni otkazi u dravstvenim ustanovama našeg Kantona.

Članovi  Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije podružnica Živinice njih 95% danas je popisalo otkaze, od 88 doktora koliko ih je uposleno u ovoj ustanovi njih 87 je potpisalo otkaze.

Podsjetimo, njihov osnovni zahtjev jeste priznavanje reprezentativnosti i potpisivanje odvojenog kolektivnog ugovora.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH obavijestio je javnost da danas na području Tuzlanskog kantona (TK) doktori medicine i stomatologije potpisuju kolektivne otkaze, ocijenivši da se time urušava zdravstveni sistem TK te da 480.000 stanovnika TK ostaje bez zdravstvene zaštite na koju imaju pravo oduvijek.

Podsjećamo, doktori medicine i stomatologije u TK na ovaj očajnički potez su se odlučili zbog, kako su naveli, ignorantskog odnosa Vlade TK koja im nije dodijelila reprezentativnost te s kojom nisu sklopili kolektivni ugovor.

Doktori i stomatolozi poručuju da je ovo borba za njihovo dostojanstvo koje je narušeno.

Novinar/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje