Početna aktuelnosti Kako nositi masku?

Kako nositi masku?

322
0
Podijeli

Od početka pandemije medicinski stručnjaci ponavljaju da su maske, uz distancu i higijenu, primarna zaštita od koronavirusa.

Ali one kod mnogih danas više predstavljaju modni detalj nego zaštitu.

Maska mora prilijegati uz lice i jedino tako ima funkciju zaštite.

Hirurška maska više štiti onoga koji je nosi, ona može zaštititi do 50 posto od onoga što se udahne  kažu stručnjaci,  ali je veoma važno da se pravilno nosi.

Ukoliko se nosi na propisani način, kirurška maska za lice učinkovita je u zaštiti od velikih kapljica sline i drugih tekućina kontaminiranih bakterijama i virusima tako što sprječava širenje čestica u okolinu, odnosno blokira kontakt sa sluznicom nosa i usta osoba iz neposrednog okruženja.

– Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.                                    – –    – Nepohodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u
preporukama HZJZ-a.
 Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak
između osoba od 2 m.
 Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana
maske.
 Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
 Prije prve uporabe maske je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na
temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala.
 Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.
 Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske.
 Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.
 Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom.
 Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
 Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
 Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.
 Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.

Kada su u pitanju šivene, tekstilne maske, dr. Duška Bećirović kaže kako i kod njih kvalitet zavisi od toga koliki je promjer pora.

Maske su postale esencijalna potreba, svakodnevni must have predmet kojeg smo zbog koronavirusa primorani imati uza sebe.

Ali, da li mi zaista ozbiljno shvaćamo opće prihvaćene smjernice o nošenju maski?

Maske koje imamo mi uredno nosimo ali u džepu ili torbici, oko vrata ili što je najbolje pravilno ih postavimo i potom ih nonšalantno povučemo ispod nosa, ili još bolje potpuno ih povučemo i postavimo na bradu a sve to kako bismo mogli lakše disati.

To je tačno ono što ne bi trebali raditi!

Na nošenje maske potrebno je naviknuti se, jer taj neugodan osjećaj koji imamo prilikom nošenja (možemo ga opisati kao zagušljivost) znači kako masku nosimo ispravno.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje