Početna aktuelnosti Kako provesti zimski raspust

Kako provesti zimski raspust

239
0
Podijeli

Sretno i sigurno odrastanje djeteta podrazumijeva bavljenje sportom kao i boravak na otvorenom, a rekreativni zimski sportovi su djeci prije svega i zabavni, tako da nimalo nećete pogriješiti ako svoje najmlađe i ove godine odvedete na skijanje ili sankanje. Djeca na ovaj način uče nove vještine, ali i grade imuni sistem te ostvaruju kontakt s prirodom što je jako važno za pravilan razvoj djeteta, posebno u današnje vrijeme kada najmlađi, uz kompjuter ili mobilni telefon, provode mnogo vremena u zatvorenom.

Budući da Bosna i Hercegovina, ali i mnoge zemlje u širem regionu nude raznovrsne zabavne sadržaje u najhladnijem godišnjem dobu, zimski raspust je savršeno vrijeme da sa djetetom provedete bar nekoliko dana na planini.

Ako planine nisu vaš prvi izbor, tokom zimskog raspusta se sa djecom možete zabaviti i u gradu. To može biti neki sport, ali i druge kreativne aktivnosti za koje dijete nema vremena tokom školske godine. Na prvu pomisao te mogućnosti možda nisu raznovrsne kao u ljetnim mjesecima, no ipak postoje mnogi načini kako da djecu zabavite i održite aktivnom i tokom zime;

Skijanje

Bosanskohercegovačke planine su jako atraktivne skijašima svih uzrasta, cijene su jako pristupačne u odnosu na inostranstvo, a svaki zimski centar u BiH ima sadržaje i za djecu.

Kako je sigurnost djeteta uvijek najvažnija, prije polaska na putovanje, raspitajte se da li skijališta imaju profesionalne instruktore i škole zimskih sportova za djecu.

Još je važno spomenuti i da djeca brzo rastu pa kako bi uštedili novac na skupoj skijaškoj opremi, za početak je najbolje da opremu iznajmite. Također, posebno ako se radi o manjoj djeci, postoji mogućnost da im se više svidi neka druga aktivnost na snijegu, pa se i u ovom slučaju savjetuje da potrebnu opremu radije iznajmite.

Zdravlje je uvijek na prvom mjestu, pa kako djetetu a i vama odmor ne bi pokvarila prehlada, pobrinite se za da vaš mališan na snijegu bude adekvatno obučen i zaštićen od hladnoće. Djetetu obezbijedite vodootpornu odjeću i rukavice, skijaške naočale, tople čarape i kape od prirodnih materijala te obaveznu kremu za sunčanje za visokim zaštitnim faktorom.

Klizanje

Ukoliko niste planirali odmor na planinama, Vaše mališane obavezno odvedite na klizanje budući da je ono dostupno i u gradovima, a ne samo u ski centrima. Klizanje je omiljena zimska rekreacija, ali i veoma povoljno djeluje na razvoj i zdravlje djeteta. S ovim rekreativnim sportom se može početi vrlo rano, a pri klizanju se dobro razvija motorika, ravnoteža, koordinacija pokreta, te brzina, snaga i izdržljivost.

Plivanje

Iako plivanje nije uobičajena zimska aktivnost, ovaj sport je idealan kako bi Vaše dijete održali aktivnim i tokom hladnih mjeseci. Osim što povoljno utiče na cjelokupni razvoj djeteta, plivanje jača rad pluća i srca te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole. Plivanje utiče i na jačanje samopouzdanja te pozitivno utiče na psihosocijalni i fizički razvoj djeteta

Bilo da se radi o usavršavanju tehnike plivanja ili plivačkim počecima, ukoliko imate priliku, dijete odvedite na bazen ili u plivačku školu. Djeca većinom jako vole vodu, pa će ih ova aktivnost prije svega dobro i zabaviti.

Čitanje

Ukoliko nije imalo poteškoća s nekim predmetom, dijete na raspustu ne treba opterećivati školskim knjigama i lektirama, no to ne znači da bi na odmoru trebali preskočiti posjetu knjižari ili biblioteci. Zajedno pronađite neku zanimljivu knjigu prilagođenu djetetovom uzrastu i interesima. Djeca jako vole enciklopedije, ali naprimjer i fantasy literaturu i stripove, pa mu dopustite da samo odabere žanr knjige u kojoj će uživati.

Čitanje obogaćuje rječnik, razvija koncentraciju i sposobnost zaključivanja, a ima i veliki utjecaj na razvoj djetetove mašte i kreativnosti, što je posebno bitno u današnje doba kad nove tehnologije u video igricama i crtanim filmovima ne ostavljaju puno toga mašti.

Kurs stranog jezika, programiranja ili fotografije

Ako primjetite da dijete ima talenta ili pokazuje interes za neku specifičnu aktivnost kao što je strani jezik, fotografija ili kompjuterske igrice, u svom gradu potražite kurs ili kreativnu radionicu na kojoj dijete može naučiti više o stvarima koje ga zanimaju ali i upoznati vršnjake s istim interesima.

Ukoliko se radi o manjem djetetu ili ako je vaše dijete povučeno, potražite kurs ili radionicu za roditelje i djecu. Tako ćete provesti kvalitetno vrijeme s djetetom izvan kuće, ali i pomoći mu da se opusti među ljudima koje ne poznaje. Gradnja samopouzdanja kroz druženje i učenje novih vještina izvan škole je veoma važna za kasniji samostalni život djeteta i izazove na koje će naići u budućnosti.

Nesvakidašnji sport

Ako vaše dijete nije zainteresirano za standardne sportove i ne uživa u fizičkim aktivnostima, pokušajte naći neku nesvakidašnju aktivnost koja će zadržati pažnju Vašeg mališana, kao što je npr. jahanje ili neka istočnjačka borilačka vještina. Ipak, ovi se sportovi preporučuju starijoj djeci, i uvijek uz trenera i propisanu opremu koja će zaštititi dijete u slučaju nezgode.

Za mlađu djecu odaberite aktivnosti kao što su plivanje ili gimnastika koje su više prilagođene njihovoj dobi. Ovi sportovi pozitivno utiču na fizičke i psihičke sposobnosti te djecu odlično uvode u sportski život.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje