Početna aktuelnosti Kišno nevrijeme u Živinicama

Kišno nevrijeme u Živinicama

599
0
Podijeli

Jak pljusak i ogromna količina vode sručila se jučer na naš grad u veoma kratkom vremenu i pokazala neslućenu snagu prirode ali i sve slabosti komunalnog sistema u našem gradu kao i našu nemoć i nespremnost  kada se nađemo u ovakvim i sličnim neprilikama.

Za samo sat-dva vremena,večina gradskih ulica je bila djelimično ili potpuno pod vodom,potopljeni su neki od stambenih i poslovnih objekata,šaktovi su povraćali otpadnu vodu nazad na ulice i prostore nekih institucija,grdska pijaca bila je potpuno pod vodom a tri podvožnjaka koja vež sam centar grada sa naseljima Sjever,Jezero i Ciljuge bili su pravi bazeni olimpijskih veličina i dubina.

Saobraćaj kroz naš grad je u tim trenucima bio u kolapsu što je davalo jednu prilično haotičnu sliku.

Još jednom se pokazalo da čovjek,objektivno,ne može uticati na prirodne fenomene ali isto tako se i pokazalo,koliko ljudi,svojim djelovanjem ili nedjelovanjem mogu sami sebi naštetiti,svojoj imovini i svojoj ličnoj sigurnosti.

Kada je riječ o lokalnim urbanim poplavama, one nastaju u slučaju kada količina padavina premašuje kapacitet odvodnog sistema grada, a tlo je ili već zasićeno kišnicom ili je podloga od nepropusne vrste tla,betona,asfalta i sl.

Trajanje lokalnih poplava je, u većini slučajeva, kratko ali negativne posljedice mogu biti veoma značajne.

Direktne štete od polave kao što je bila jučer u Živinicama ogledaju se oštećenjima na infrastrukturi koje su bile poplavljena kao i u štete koje su nastale u poslovnim,stambenim i pomoćnim objektima.

Nisu beznačajne ni indirektne štete kao što su poslovni gubitci,prekid u saobraćaju i sl.

Moramo biti svjesni činjenice da su poplave prirodni fenomen koji nije moguće spriječiti.

Bez obzira kako siguran sistem za obranu od poplava imamo izgrađen, uvijek će postojati vjerovatnoća njene pojave.

Međutim moguće je  smanjiti rizik od štetnih posljedica povezanih s poplavama.

Neke ljudske aktivnosti (poput izgradnje sve većeg broja naselja i  prvrednih dobara na plavnim područjima i smanjivanja prirodnog zadržavanja vode iskorištavanjem zemljišta) povećavaju plavni rizik.

Još ako tome dodamo sve specifičnosti komunalnog sistema u Živinicama i mnogim objektivnim i subjektivnim nedostacima koji ga opterećuju,onda i u buduće možemo očekivati prizore koje smo gledali jučer.

Ključnu ulogu u zaštiti ljudi i njihove imovine imaju upravljanje i kontrola poplava.

Praksa je pokazala da je u većini slučajeva nemoguće u cijelosti ukloniti rizik od poplava, tj. izbjeći štete koje one nanose.

Stoga se napori usmjeravaju na smanjivanje ili ublažavanje šteta, kroz mjere za odbranu od poplava, evakuaciju i spašavanje, te saniranje posljedica katastrofe.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje