Početna aktuelnosti Ko je dužan plaćati vodu na Gradskoj pijaci Živinice?

Ko je dužan plaćati vodu na Gradskoj pijaci Živinice?

292
0
Podijeli

Nakon zajedničke borbe Općinskog načelnika Samira Kamenjakovića i pijačnih radnika  koja je trajala od kada je na snagu stupio Zakon o unutrašnjoj trgovini koji je izazvao  probleme pijačnim radnicima, u 2018.godini zemljište na kojem se nalazi Gradska pijaca u Živinicama je uknjiženo u vlasništvo Općine Živinice, što je bio glavni uslov za rješavanje problema za rad na ovoj pijaci.

Na Gradskoj pijaci Živinice oko 100 porodica ostvaruje svoju egzistenciju, baveći se različitom vrstom djelatnosti, koja je odobrena od strane Kantonalne inspekcije, koja je dala dozvolu za rad.

Predsjednik Udruženja pijačni prodavci “Dnevne gradske pijace” Živinice Mirnes Goletić ističe da je pijaca u postupku i pri samom kraju  potpunog uređenja i legalizacije koji je i dogovoren sa Kantonalnom inspekcijom i poreznom upravom.

Ono što da pijačni prodavci žele da pošteno zarađuju svoj hljeb, tako nastoje da sami sebi obezbjede što bolje uslove rada, ali isto tako ne bježe od obaveza koje ih sleduju naglašava Goletić.

U krugu Gradske pijace smješten je javni wc i česma koju koriste pijačni prodavci i svi ostali građani Općine Živinice.

Predsjednik Udruženja pijačnih prodavaca Živinice Mirnes Goletić, izrazio je spremnost radnika da plaćaju dio potrošnje vode u krugu pijace, s tim da se postavi vodomjer i da nadležno preduzeće nađe neku prihvatljivu paušalnu cijenu u kojoj bi jedan dio plaćali pijačni prodavci.

Svake godine sve je teže privući kupce da pazare na pijacama, jer sve je više tržnih centara koji nude sve ono što je potrebno jednom domaćinstvu kaže Goletić, te je samim tim pijačnim prodavcima itekako otežan rad.

Goletić naglašava da je naša Gradska pijaca po svim segmentima , pored pijace u Tuzli najuređenija na području TK ali i šire, ali da se neće stati na tome. Pijačni radnici su spremni da učine sve kako bi ova pijaca radila u najboljim uslovima i zakonskim porpisima.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje