Početna aktuelnosti Koliko brinemo o okolišu?

Koliko brinemo o okolišu?

607
0
Podijeli

 

Svjetski dan okoliša se od 1974. godine obilježava 5. juna, da bi se potaknulo odgovorno ponašanje pojedinaca i zajednica u čuvanju i poboljšanju okoliša.

Ove godine, tema Svjetskog dana okoliša posvećena je akciji u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena– zagađenja plastikom.

Plastika je važan i sveprisutan materijal, kako u gospodarstvu, tako i u našem svakodnevnom životu i stoga je nemoguće zamisliti život bez nje.

Proizvodi od plastike pomažu u rješavanju niza poteškoća s kojima se suočava naše društvo, te čini naš život ugodnijim.

Laganim i inovativnim materijalima u transportu kao npr. automobilima ili zrakoplovima te ostalim prijevoznim sredstvima, plastika štedi gorivo i tako doprinosi smanjuju emisije CO2.

Izolacijski materijali smanjuju potrošnju energenata za zagrijavanje prostora i tako pomažu smanjiti račune za potrošnju energije potrebne za zagrijavanje naših domova.

Plastika u ambalaži osigurava zdravstvenu sigurnost hrane, pomaže produžiti životni vijek proizvoda i doprinosi smanjenju bacanja hrane. S druge strane, visoka proizvodnja i upotreba proizvoda od plastike te nedostatak održivog sistema gospodarenja otpadom, dovodi do ekoloških problema koje treba hitno riješiti.

Velike količine plastičnog otpada odlažu se u okoliš iz izvora na kopnu i moru, te stvaraju znatnu štetu za gospodarstvo i okoliš.

Na području općine Živinice nažalost slika je ovakva  i to već nekoliko godina, gdje pored lokalnih puteva možemo primijetiti  mini deponije.

Iako lokalna zajednica  čini sve da navedeno riješi, ipak ovaj problem još uvijek je daleko od trajnog rješenja na području ove općine.

Podsjećamo, od februara prošle godine, na području općine Živinice ugašena je divlja deponija koja se nalazila na prostoru MZ Višća Gornja, i od tada pa evo i danas , građani općine Živinice se i danas suočavaju sa problemom odvoze komunalnog otpada.

Ukoliko postavimo pitanje, šta čovjek kao pojedinac čini da  pobljša ekološku sliku u sredine u kojoj živimo, blago rečeno,  dobićemo,  jedno veliko NIŠTA.

Uvijek, nekako tražimo problem u drugom, a teško da krenemo od sebe.

Građane općine Živinice pitali smo koliko brinu o zaštiti okoliša…

Čovjek plaća cijenu štete koju stoljećima nanosi okolini i prirodi. Oni koji, svojim individualnim ambicijama, željom za većom zaradom, ljenošću, neodgovornošću, prirodi nanose štetu, gube iz vida da su i sami dio te prirode i činjenicu da će se posljedice takvog destruktivnog odnosa prema prirodi vratiti i njima samim.

Stoga počnimo štiti okoliš.

Jer, svaki pojedinac je važan, od djeteta do odraslog čovjeka i svaka njihova akcija se računa. Bilo koji početak je dobar pa tako i učenje djeteta da već od malih nogu zna kako se treba ponašati prema prirodi.

Važno je da svom djetetu od malih nogu usadite vrijednosti koje će ono kasnije primjenjivati i dalje prenositi. Ako ste počeli razvijati ekološku svijest kod svog djeteta, već ste napravili puno, a vaš potomak bi dalje mogao nastaviti lančanu reakciju dobrih odluka i poteza itako ćemo na kraju dobiti rezultata lijepe i i sačuvane  ekološke sredine sa prelijepim potencijalima a koje općina Živinice itekako posjeduje.

Činimo sve , da svakim danom unapređujemo ekološku svijest i kod sebe ali i kod drugih….

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje