Početna aktuelnosti Korona virus u brojkama

Korona virus u brojkama

275
0
Podijeli

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine  sredinom marta mjeseca ,  proglasila je stanje nesreće zbog pojave koronavirusa na području entiteta Federacija BiH .

Shono naredbama Kriznih štabova stanovništvo se i ponašalo. Broj zaraženih od virusa korona,  uprkos svemu , počeo se pojavljivati  ali ne u onim brojkama koje imamo danas.

Krajem maja mjeseca iako je još uvijek bilo zaraženih osoba od virusa  , stanje prirodne nesreće ukinuto je,  nakon više od dva mjeseca, a odluka je stigla nakon ublažavanja niza mjera, među kojima su i ukidanje samoizolacije i otvaranje granica.

I tada je korona virus počeo još  više da uzima maha.

Infekcija korona virusom počela se pojavljivati ne samo kod starijih osoba već i kod mladjih osoba ali i djece.

Brojke zaraženih još od tada pa i  danas svakodnevno rastu.

Tako je u  protekla 24 sata, u Federaciji BiH testiran je 1.161 uzorak, od kojih je 183 bilo pozitivno na korona virus.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 3.959 pacijenata, dok je trenutno aktivno 3.559 slučajeva pozitivnih na virus.

Prema podacima koje smo dobili iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Živinice na području našeg grada trenutno je 59 osoba zaraženo, dok se u izolaciji nalaze 142 osobe.

Također su nam potvrdili da je od početka pandemije do danas 14 osoba sa područja Živinica preminulo od virusa COVID-19.

Od 10.marta do danas u izolaciji je bilo 2600 osoba, od toga ukupno pozitivnih 291 osoba, saopštili su iz HES.

Upravo zbog svega navedenog , ali i zbog navedenih brojki, važno je da se za dobrobit svih pridržavamo mjera i preporuka, a posebno onih koje se odnose na okupljanja i fizičku distancu.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje