Početna aktuelnosti Korona virus

Korona virus

527
0
Podijeli

U zadnjih nekoliko dana svijet je u panici zbog pojave novog, dosad nepoznatog virusa – korona virusa. Korona virus se najprije pojavio u Kini, u gradu Wuhan, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta. Izvan Kine zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom na Tajlandu, Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Filipinima i SAD-u.

Sumnja se da se korona virus najprije pojavio kod životinja pa se vjerojatno proširio i na čovjeka.

Iako je poznato što je korona virus i da uzrokuje upalu pluća, način prenošenja još uvijek nije poznat. Virus se može prenijeti s čovjeka na čovjeka ili sa životinje na čovjeka, zato je jako važno poštovati mjere opreza koje je raspisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Mjere prevencije odnose se na pojačane održavanje lične i higijene respiratornog sistema.

Budući da je riječ o novom, dosad nepoznatom virusu, još uvijek nema cijepiva za korona virus. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), objavila je mjere opreza koje pomažu ljudima da se zaštite od korona virusa, a to su:

-nošenje maske preko usta u slučaju zaraze

-izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija

-izbjegavanje bliskog kontakta s domaćim i divljim životinjama na područjima pogođenima virusom

-često pranje ruku, pogotovo nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima i boravka u njihovoj okolini

-termička obrada mesa i jaja

-stavljanje maramice prilikom kihanja i kašljanja

Opasnost od širenja virusa je u avionskom saobraćaju, te je Svjetska zdravstvena organizacija preduzela mjere i dala smjernice za prevenciju širenja virusa na većim aerodromima u svijetu.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su data uputstva za osobe koje putuju avionom, primjenu osnovnih mjera za smanjenje rizika prenosa akutnih respiratornih infekcija. Tu spadaju: izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama sa akutnom respiratornom infekcijom, pranje ruku i sve ostale osnovne higijenske mjere u cilju sprječavanja širenja infekcije. Vakcina protiv ovog virusa još nije pronađena.

Simptomi koji su sada zabilježeni kod oboljelih su povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, grlobolja, curenje iz nosa… Može podsjećati na običnu prehladu, izaziva ozbiljne bolesti dišnog sistema poput upale pluća ili bronhitisa, a posebno je opasan za osobe slabijeg imunološkog sustava, djecu te starije osobe.

Problem je što univerzalni tretman za liječenje koronavirusa na postoji, nego se samo radi na ublažavanju simptoma te liječnici oboljelima prepisuju lijekove protiv bolova ili za snižavanje tjelesne temperature. Prema preporukama, važno je piti puno tekućine, mirovati i spavati što je više moguće, a simptomi se nipošto ne smiju ignorirati.

S obzirom na to da i dalje ne postoje cjepiva za ovu porodicu virusa, rizik od obolijevanja može se smanjiti samo izbjegavanjem oboljelih ljudi. Nakon boravka u gužvi treba često prati ruke te ne dodirivati oči, nos i usta. Oni koji su bolesni trebaju prekriti nos i usta te se truditi ne zaraziti osobe oko sebe. Od bolesti se moraju posebno čuvati trudnice.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje