Početna aktuelnosti Kreditna sredstva za privredu uz subvencioniranje profitne marže

Kreditna sredstva za privredu uz subvencioniranje profitne marže

840
0
Podijeli

Ministar privrede Tuzlanskog  kantona Asmir Hasić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji kojim je uspostavljena nova, povoljna finansijska linija za privrednike sa područja Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo privrede prvi put privrednicima sa područja TK nude kreditnu linijuukupne vrijednosti od više od 27 miliona KM uz subvencioniranje profitne marže. Vlada Kantona obezbjedila je novčana sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 1 milion KM.

„Nudimo 0 % kamatu svim privrednicima na području TK uz grejs-period od godinu dana“, kazao je ministar Hasić napomenuvši da je ovo odlična prilika za privrednike da sredstva za unaprjeđenje i razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i rast dobiju po stopi od nula posto. „Ministarstvo privrede provelo je proceduru javnog poziva za odabir najpovoljnije banke. Na javni poziv se prijavilo ukupno 7 banaka, a izabrana banka je ponudila najbolje uslove i ukupan iznos sredstava za kreditnu liniju u iznosu od 27.150.000,00 KM. Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do dva miliona KM sa maksimalnim rokom otplate do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orjentisane djelatnosti“, izjavio je ministar Hasić.

“BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi kroz model privatno-javnog partnerstva. Ovo je odlična prilika jer privrednici za sredstva iz ove linije neće plaćati profitnu maržu. Naše strateško opredjeljenje je podrška privredi BiH i razvoju malih i srednjih preduzeća. Mala i srednja preduzeća su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su ovakvi klijenti u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Tuzlanskog kantona kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija”, izjavio je Amer Bukvić predsjednik Uprave BBI banke.

Danas je također održan sastanak premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i predsjednika Uprave BBI banke Amera Bukvića na kojem je dogovoreno da  se Tuzlanski kanton  predstavi sa projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede na 11. Sarajevo Business Forumu koji će se održati u aprilu 2020. godine.

 

Odjeljenje za informisanje TK

/Samka A./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje