Početna aktuelnosti Malinjak porodice Jahić

Malinjak porodice Jahić

493
0
Podijeli

Ako se ponekad pitate da li voće i povrće, konkretno u današnjim uslovima može opstati bez tretiranja različitim pesticidima odgovor je da. Potvrili su nam to danas i na malinjaku porodice Jahić iz Podgajeva. Vrijedna Ćazima kaže da malinu uzgajaju i za vlastite potrebe a pored toga u svom dvorištu imaju i košnice pčela te stoga nikada ne bi doveli u pitanje opstanak pčela.

Uzgoj maline danas je osnovni posao za mnoge porodice, kako u našoj lokalnoj zajednici tako i širom zemlje. Ova peteročlana porodica počela je njegovati ovaj biznis prije 3 godine. To je posao koji se radi od kuće, u krugu porodice a obezbjeđuje uslove za solidan život.

 

Ovo je jedna priča uspjeha, koja može biti putokaz za one koji su bez posla. Prije svega da konkretne stvari mogu da se dovedu do stanja da se prehrani porodica u veoma kratkom vremenu, a druga stvar da ipak  imamo put izlaska iz ovog trenutnog stanja besposlice kod nas. Dovoljno je samo malo pozitivne energije, dobra ideja i volja za rad.

Ćazimina pozitivna i uspješna priča primjer je projekata koje realizuje lokalna vlast uz dio  vlastitog sufinansiranja, dio finansiranja pokriva bužet grada Živinica a dio novca obezbjeđen je  preko različitih europskih fondova, organizacija i udruženja.

Ćazima ima 1 dulum zasađenih malinom. Kaže da su zadovoljni prošlogodišnjom berbom od oko 1.5 tone koje je bez problema plasirala.

U narednih 15 dana očekuju sazrijevanje i nadaju se da će rod biti veći u odnosu na prvu godinu, i da vremesnki uslovi neće dovesti u pitanej opstanak ploda.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje