Početna aktuelnosti Marko Čubrilo: Prijete li nam narednih dana velike poplave?

Marko Čubrilo: Prijete li nam narednih dana velike poplave?

533
0
Podijeli

10. maja – Posle jučerašnje kiše, danas je došlo do barem delimičnog razvedravanja tako da se tokom dana računa na promenjljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, mada posle podne ponegde i to uglavnom nad severom regiona i brdsko-planinskmim predelima može biti lokalnih pljuskova.

Sutra pretežno sunčano i još toplije uz maksimume i do +25 stepeni Celzijusa. Krajem dana ponegde na zapadu i severozapadu regiona moguća ređa pojava lokalnih pljuskova.

Pogoršanje vremena počinje u nedelju posle podne.

Neći pisati o sinoptici koja dovodi do ovog pogoršanja, pre svega zbog ograničenog vremena za pisanje i svakako zbog urgentonosti obeštavanja i izmenama na polju raspodele padavina.

Bez obzira što su sinoćni proračuni bilo malo optimističniji povodom ukupnih padaviskih totala u narednih nedelju dana, jutarnje ažuriranje je vratilo zaista esktremne količine, posebno nad delove BiH, ali je dosta proširilo zonu obilnih padavina na zapad i sever, posebno kod ECMWF modela.

Bojim se da smo ostali bez vremena za neke bitne izmene, sada smo ušli i manje od 50 časova  od očekivane ciklogeneze i proračuni modela su sada veoma pouzdani, tako da se scenario koji je jutros simuliran može očekivati sa oko 90% verovatnoće ostvarenja.

Po tom scaneriiju obilne kiše će u nedelju posle podne i u noći ka ponedeljku prvo zahvatiti zapadne, jugozapadne i severozapadne predele regiona, a zatim se do ponedeljka ujutro proširiti dalje na istok. Očekuje se obilna kiša i jaki grmljavinski pljuskovi, a ponegde će biti i vremenskih nepogoda.

Od ponedeljka do petka nad našim regionom se očekuje kruženje velike količine vlažnog i nestabilniog vazduha u sklopu sporo-pokretnog ciklona čiji će se primaran centar do srede preko srednjeg Jadrana i šireg prstora Tirenskog mora izmeštati dalje na severoistok, dok bi,  veorvatno u sredu uveče,  usledio nov upad vlažnog i hladnog vazduha po visini što bi usliovilo regeraciju ciklona nad severnim i srednjim Jadranom, a nad nama produžilo period obilnih padavina za još 2-3 dana.

Da nevolja ne dolazi sama upućuje i jutarnje ažiriranje koje od noći ka utorku do srede ujutro nad planinama BIH preko 850 mnv simulira obilan sneg.

Dakle od ponedeljka do petka pretežno oblačno i veoma nestabilno uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove, a povremeno će biti i vremenskih nepogoda.

Ukupni totali su zaista jako visoki ili ekstremni.

Poslednje ažuriranje ova glavna modela kao zonu potencijalne katastrofe stavlja najveći deo zapadne, severozapadne, deo srednje i severne BiH gde bi se u tom period akumuliralo od 140 mm do čak 268 mm taloga.

Jutarnja ažuriranja su proširila zonu obilnih padavina od 80mm do 130mm nad delove zapadne i središnje Hrvatske, hrvatsku posavinu, delove istočne i jugoistočne Slavonije, zapadnu Srbiju, Podrinje, veći deo Bačke, zapadni i srednji Srem.

 

Predlažem početak ozbiljnih priprema za evakuaciju starijih, bolesnih, pokretnih vrednosti i životinja iz svih područja pre svega BiH gde će pasti preko 130 mm taloga, posebno tamo gde su delovi uz tok reka kao što su Vrbas, reka Bosna, Sana, Una i sve ostale koje ide u reku Savu, koja bi zbog velikih kiša takođe mogla posle utorka dostići ekstremno visok nivo vode, a nije isključeno ni ugrožavanje linije nasipa.

Još veća opasnot preti od kratkih i plitkih planinskih tokova koji su skloni bujičnim poplavama i koji će se nad širem području zapadne i središnje BiH, zapadne i severozapadne Srbije gotovo sigurno izliti.

Mislim da je krajnje vreme da se nad svim ovim predelima počne sa ozbiljnim pripremama za evakuaciju na bezbednije predele.

Osim naglog porasta nivoa reka nad velikom delom BiH i planinske Srbije treba očekivati aktiviranje starih ili pokretanje novih klizišta.

Sa jutarnjim ažuriranjem najbolje bi prošlao veći deo istočne BiH gde se trenutno ne simulira preko 70 mm taloga, ali uz ovako visoke totale u okolini nagli porast vodostaja reka je svakako neizbežan.

 

PREDLAŽEM POKRETANJE AKCIJE PRIPREME ZA EVAKUACIJU IZ NAJUGROŽENIJIH PODRUČJA.

MARKO ČUBRILO

 

Novinar/Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje