Početna Uncategorized “Marš mira” 2020.godine

“Marš mira” 2020.godine

114
0
Podijeli

Prvi put ove godine Marš mira nije krenuo iz Nezuka nadomak Sapne koja je u julu 1995. godine predstavljala slobodnu teritoriju za Bošnjake koji su nakon višednevnog pješačenja šumama uspjeli umaći agresorskoj ruci.

Učesnici pohoda na dionici od 100 kilometara krenuli su sa Crnog vrha u Liplju kod Zvornika jer to nisu mogli učiniti iz Nezuka zbog izuzetno loše epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, a koju je prouzrokovala epidemija koronavirusa.

Tokom maršute „Marša mira“ i ove godine bit će organizirani historijski časovi kaže nam Fejzić.

Trasa kretanja ove godine je ostala ista, a učesnici večeras stižu u mjesto Glodi, odakle će se sutra zaputiti prema Mravinjcima, a zatim će otići do Potočara.

Omladina Ck Živinice i ove godine dat će svoj doprinos da učesnici marša bezbjedno stignu u Potočare.

Svake godine ovi mladi ljudi daju nemjerljiv doprinos da se sačuva sjećanje na stradale srebreničane a ujedno pruže veliki broj zdravstvenih usluga kako tokom puta tako i u mjestima konačišta.

Na put prema Srebrenici iz Živinica su ispraćeni jučer.

Na čelu „Marša mira u memorijalni centar Potočari 10.jula ući će majke Srebrenice, jer one su te koje se godinama bore daistina i poravda izađu na vidjelo.

Marš mira, trodnevno pješačenje koje se organizira od 2004. godine, u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i njenoj okolini.

Tada su pripadnici Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) ubili više od 8.000 djece, staraca, žena i muškaraca srebreničkog kraja.

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje