Početna aktuelnosti “Marš mira” u Mravinjcima

“Marš mira” u Mravinjcima

112
0
Podijeli

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute s posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida konačno pronašle smiraj.
Tri dana prije kolektivne dženaze učesnici Marša mira zaputili su se prema Potočarima. Na tom putu prepješačili su skoro 100 kilometara.


Njihov doprinos da se žrtve nikada ne zaborave je nemjerljiv, jer oni prolaze put kojim su Srebreničani Jula 95.godine tražili spas.
Ni jedan Marš mira nije prošao bez učesnika iz Živinica, naša tv ekipa s predstavnicima grada posjetila je učesnike marša mira na konačištu u Mravinjcima.
I ove godine organizatori iz Živinica su se potrudili da učesnicima marša mira ništa ne fali, obezbjeđena je sva logistika zahvaljujući podršci grada i GV.

 


Ovom prilikom gradonačelnik je obišao predstavnike Oružanih snaga BiH u kojima je veliki broj Živiničana, predstavnike udruženja živinička policija 91/95 koji su ove godine pješačili pod okriljem kantonalnog Saveza, te CK TK.


Živiničani su uvijek znali pružiti ruku spasa podrinjcima u najtežim vremenima, veliki je broj onih koji nepropuštaju marš mira iako nikog od rodbine nemaju na području Podrinja, njihov nijet je iskren, njihova želja je samo jedna da se ne zaborave oni koji na ovom teškom putu na zvjerski način izgubiše život.
Ne postoje riječi zahvale za članove CK koji tokom cijelog puta pružaju pomoć učesnicima, kažu nam učesnici marša mira.
Najveći broj članova CK TK dolazi upravo s područja Živinica, oni su nas i ovoga puta učinili ponosnim.
Radili su danonoćno  a ekipa hitne službe doma zdravlja Živinice došla je u Mravinjce da pomogne prilikom saniranja rana.
DR. Almir Jagodić godinama učestvuje na maršu mira i uvijek je u vrhu organizacije timova CK, on je neko ko je u svakom trenutku spreman dati informacije o učesnicima i njihovom zdravstvenom stanju.


Hodati putem života i smrti velika je odgovornost za sve one koji se odluče da idu na marš mira, jer svaka staza i kamen, šuma, potok i rijeka pričaju priču o onima koji su spašavali svoj život s nadom ds će stići do slobodne teritorije.
Naša je amanet da makar jednom u životu prođemo ovim putem, tek tada ćemo koliko toliko spoznati svu patnju i bol poginulih Srebreničana ali i svih preživjelih.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje