Početna aktuelnosti Međunarodni dan borbe protiv mina-4.april

Međunarodni dan borbe protiv mina-4.april

532
0
Podijeli

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju obilježava se svake godine 4.aprila kako bi se skrenula pažnja javnosti i ubrzao napredak u rješavanju problema mina.

Procjene ukazuju na približno 100 miliona različitih vrsta mina kao i više miliona neeksplodiranih ubojnih sredstava koja ostaju skrivena iz prošlih ili sadašnjih sukoba u približno 80 zemalja svijeta (primjerice Afganistan, Angola, Kambodža, Hrvatska i dr.).

Bosna i Hercegovina je među zemljama s najvećim brojem mina u Europi, ali se broj minski sumnjivih površina i mina iz godine u godinu smanjuje.

Posljedice djelovanja mina smanjuju stabilnost neke zemlje, usporavaju socioekonomski razvoj i društveni oporavak te napredak zajednice.

Zbog duge djelotvornosti, mine prijete generacijama ljudi te ranjavaju i ubijaju civilno stanovništvo u približno 80 posto slučajeva.

Konvenciju o zabrani korištenja, proizvodnje, skladištenja, prijenosa protupješačkih mina i njihovog uništenja (Otavska konvencija) potpisalo je 156 država svijeta.

Bosna i Hercegovina  je potpisala Otavsku konvenciju 03. Decembra 1997. godine, a ratificirala 08. Septembra 1998. godine.

Prema podacima u svijetu, muškarci više stradavaju od mina, dok približno 30 posto stradalih čine žene i djeca do 15 godina.

Djeca su posebno izložena opasnosti od mina jer često zaigrana ne uoče opasnost, a ponekad nesavjesne osobe uklanjaju postavljene minske oznake što je kažnjivo i krivično djelo, jer je to isto kao postavljanje novog minskog polja.

U tadnjih 28 hodina u Bosni i Hercegovini je od mina stradala oko 8 000 osoba.

Žrtve mina najčešće imaju trajna tjelesna oštećenja pa osim fizikalne rehabilitacije trebaju i psihološku podršku za što bržu socijalnu i ekonomsku reintegraciju u društvo.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje