Početna aktuelnosti Međunarodni dan socijalnog rada

Međunarodni dan socijalnog rada

455
0
Podijeli

Ove godine socijalni radnici širom svijeta obilježavaju Međunarodni dan socijalnog rada.

Ovogodišnja tema obilježavanja ovog veoma značajnog dana je “Promocija  važnosti ljudskih odnosa”.

Resorno kantonalno Ministarstvo je istaklo nezavidan položaj centara za socijalni rad kada su u pitanju prostorni i kadrovski uslovi za obavljanje djelatnosti socijalnog rada.

Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u mjesecu martu, a usmjerava se na doprinose socijalnog rada društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi sa socijalnim izazovima širom svijeta. U svijetu i okruženju socijalni radnici obilježavaju Dan socijalnog rada organiziranjem stručnih skupova i drugih aktivnosti s ciljem promovisanja važnosti izgradnje politika i praksi koje prepoznaju, njeguju i obogaćuju međusobno povezane odnose – za mir, ostvarenje jednakih prava svih ljudi i održivi svijet. , na temu˝Promocija  važnosti ljudskih odnosa”.

Nalazi stručnog nadzora potvrđuju da većina centara ne ispunjava sve potrebne uslove za obavljanje djelatnosti i pružanje usluga osobama u stanju socijalne potrebe. U svih 13 centara za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona zaposleno je ukupno 149 zaposlenika od toga je 80 stručnih radnika, a u od ovog broja samo 43 socijalna radnika i to 36 sa VSS i 7 VŠS.

Između ostalih , u Centru za socijalni rad Živinice radi 5 socijalnih radnika što je ispod svakog minimuma na broj stanovnika koje naša općina ima.

Socijalni radnici se svakodnevno suočavaju sa sve težim i složenijim posljedicama dugotrajne ekonomske i društvene krize, ali uprkos svim problemima uspiju odgovoriti zadacima.

Podsjećamo, da je Cenatr za socijalni rad Živinice ranijih godina svoje usluge građanima pružao u veoma neuslovnim prostorijama, a u kojima su svakako i uposlenici ovog Centra činili nadljudske napore, kako bi obavljali svoju humanu djelatnost.

Danas uposlenici Centra za socijalni rad Živinice rade u boljim i uslovnim prostorijama , ali kako smo istakli još uvijek imaju kadrovski problem.

Ono što je evidentno da društvo treba da bude svjesno važnosti djelatnosti socijalnog rada u očuvanju i poboljšanju ljudskih odnosa u porodici a i zajednici.

Jer, naše ogledalo su ustanove socijalne zaštite. Socijalnim radnicima, zaposlenicima i saradnicima Centra za socijalni rad Živinice iskazujemo priznanje njihovog rada i čestitamo Međunarodni dan socijalnog rada.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje