Početna aktuelnosti “Merhametovi” kurbani u BiH, Mekki i Australiji

“Merhametovi” kurbani u BiH, Mekki i Australiji

109
0
Podijeli

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, tradicionalno, i ove godine organizira akcije “Bosanski kurban” i akciju “Kurbani u Mekki i Australiji”.

U okviru akcije  „BOSANSKI KURBAN“, koja traje do 21. jula 2021. godine, „Merhamet“ će nabavljati domaće kurbane od naših poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

Na ovaj način, obezbjeđujemo meso za “Merhametove” javne kuhinje u kojima se svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana BiH. Istovremeno pomažemo naše poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine.

Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Meke i Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima „Merhameta“ širom Bosne i Hercegovine te u sjedištu Društva u Sarajevu.

Akciju, koja traje do 19. jula, provodi „Merhamet“ Švedske, a u akciji učestvuje i HO „Merhamet“ MDD sa svojim organizacionim jedinicama.

Klanje kurbana se obavlja u Meki i Australiji, u skladu sa islamskim principima. Na ovaj način pomažemo ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima.

Pored uplate kurbana  u Merhametu Živinice, u Živinicama će biti postavljeni punktovi gdje će građani moći donijeti kurbansko meso koje doniraju narodnoj kuhinji.

Kerim  Trakić predsjednik OO Merhamet Živinice  kaže da je svake godine veći broj onih koji se na ovakav način odlučuju da izvrše obavezu klanja kurbana.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje