Početna aktuelnosti Milionski projekat za sistem navodnjavanja u Živinicama

Milionski projekat za sistem navodnjavanja u Živinicama

1243
0
Podijeli

Ugovorom izgradnje sistema za navodnjavanje osigurano je navodnjavanje za 115 ha poljoprivrednog zemljišta, što uključuje direktnu korist za 560 domaćinstava na području Grada  Živinice.

Grad Živinice navedeni projekat u vrijednosti od 1.630.118,32 KM realizuje u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a isti finansira Svjetska banka.

Ovo je veoma značajan projekat, koji obuhvata oko tri mjesne zajednice, Zelenika, Svojat i Lukavica Gornja.

Cilj projekta da se stvore bolji uslovi za poljoprivrednu proizvodnju naročito kada je u pitanju navodnjavanje jer u današnjem periodu bez navodnjavanja je jako teško postići prinose i one željene rezultate od određenih poljoprivrednih kultura.

Realizacija projekta već je počela i privode se kraju građevinski radovi, već su postavljena dva rezervoara u Svojatu a u toku je postavljanje cijevi glavnog voda.

Na području ove tri MZ-e  najdominantnija je proizvodnja krastavca kornišona, a to je biljka koja je termofilna i koja zahtijeva vodu i sistem za navodnjavanje. U prethodnom periodu, naši poljoprivredni proizvođači su se snalazili kako su znali, na bilo koji način, a sa ovim projektom će riješiti taj veliki problem. Naime, problem sa vodom je osnovni i ovim projektom će se dovesti glavni primarni vod gdje će poljoprivredni proizvođači dalje odvoditi taj sekundarni vod u svoje posjede gdje uzgajaju poljoprivredne proizvode, te će na taj način moći dugoročno planirati svoj razvoj, odnosno proizvodnju.

Lokalitet “Svojat – Zelenika” je odabran iz razloga što ga karakteriše izuzetno povoljan teren gdje se može ovo uraditi, odnosno gdje bi bili najveći rezultati uspostavljanja sistema navodnjavanja.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje