Početna aktuelnosti Ministar Bevanda potpisao Sporazum o grantu i Sporazum o zajmu s EBRD-om

Ministar Bevanda potpisao Sporazum o grantu i Sporazum o zajmu s EBRD-om

528
0
Podijeli

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i šefica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o grantu za projekat Regionalni vodovod Plava voda koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD II programa za komunalni okoliš i Sporazum o zajmu za projekat Regionalna deponija za kruti otpad u Živinicama.

Vrijednost Sporazum o grantu između BiH i EBRD-a je 2 miliona eura koje Švedska razvojna agencija (SIDA) donira kao podršku projektu Regionalni vodovod Plava voda. Za ovaj projekat ranije su osigurana sredstva iz zajmova EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) od po 11 miliona eura, što znači da ukupna sredstva za ovaj projekat iznose 24 miliona evra.

Sporazum o zajmu koji je danas potpisan odnosi se na projekat Regionalna deponija za kruti otpad u Živinicama i njime se osiguravaju sredstva u iznosu od 5 miliona eura.

Ministar Bevanda je u obraćanju medijima istaknuo kako ga raduje što su oba projekta prepoznale SIDA i Evropska unija koji pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvalitetu života građana Bosne i Hercegovine.

Objasnio je kako će provedbom projekta Regionalni vodovod Plava voda biti osigurana pouzdano i dugoročno vodosnabdijevanje u općinama Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača te da se radi o regionalnom sistemu vodosnabdijevanja od izvorišta Plava voda u općini Travnik do rezervoara Putovići u Zenici.

Cilj projekta Regionalna deponije za kruti otpad u Živinicama je riješiti dugogodišnji problem s otpadom u gradu Živinice i općinama Banovići i Kladanj tako da unaprijedimo standard upravljanja otpadom i približimo se standardima EU, istaknuo je ministar.

Šefica Ureda EBRD-a u BiH Manuela Naessl istaknula je kako će oba projekta unaprijediti kvalitet i održivost usluga koje se pružaju građanima na lokalnom nivou. „EBRD ima u planu velik broj infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini za koje se očekuje odobravanje sredstava u naredne dvije godine. Dugoročne investicije u infrastrukturu Bosne i Hercegovine su ključne za unapređenje pružanja usluga te stvaranje povoljnih uslova za dalja ulaganja.“

web stranica Ministarstva finansija i trezora

Vijeća ministara BiH

/Samka A./

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje