Početna aktuelnosti Ministarstvo prostornog uređenja TK-a: Manje od dva miliona KM uloženo u projekte...

Ministarstvo prostornog uređenja TK-a: Manje od dva miliona KM uloženo u projekte u Živinicama u 2020.godini

627
0
Podijeli

U 2020.godini na osnovu projekata koji su realizirani posredstvom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tk- a,  u Živinice je uloženo nešto manje od dva miliona KM.

Radi se o projektima  izgradnje sekundarne toplifikacione mreže , uređenja korita  na ušću rijeke Oskove i rijeke Spreče do uređenja školskih objekata na području Živinica.

˝Svakako vrijedi istaći milion KM koja su na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, a Odlukom Vlade TK-a dodjeljena Živinicama , kako bi se poboljšao kvalitete zraka.Odnosno ta sredstva su dodijelejna na ime izgradnje sekundarne toplifikacione mreže u Živinicama.Pored toga, nedavno je izdvojeno i 180 hiljada KM za sanaciju korita na ušću rijeke Oskove i rijeke Spreče.

Također, i JP kao i privatna su svakako našla svoje mjesto u budžetu TK-a , te su u određenoj mjeri povukla sredstva, a koja su bila realizovana putem naših javnih poziva˝rekao je za našu TV  ministar Elvir Rožnjaković.

U cilju stvaranja što boljiih uslova za rad i boravak učenika i nastavnika u osnovnim škola na TK- u,  resorno ministarstvo izdvojilo je više od 2 miliona KM za rekonstrukciju školskih objekata . Od pomenutog iznosa , manje od  500 hiljada KM dodjeljeno  je za četiri osnovne škole na području Živinica, dodao je ministar Rožnjaković.

˝Radi se o JU O.Š. Bašigovci kojima je dodijeljen iznos od 153 hiljade KM, zatim  O.Š. Đurđevik za zamjenu stolarije i fasade, osigurano je  244 hilade KM. Pored toga, JU O.Š. Dubrave obezbjeđeno je oko 10 hilada KM, zatim JU O.Š. Šerići 44 hiljade KM za zamjenu fasade. To su sredstva koja su planirana,  a za čiju realizaciju je zadužen UNDP , obzirom da je Vlada Tk-a ta sredstva prebacila prema UNDP-u. Svakako da se realizacija tih projekata očekuje na proljeće naredne godine˝.

Ovom prilikom ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tk-a je najavio i  milionski projekat  Kantonalni  ˝zeleni plan˝- Dekarbonizacija industrijskog i stambenog sektora koji će biti realiziran u narednoj godini.

˝Zahvaljujući saradnji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i UNDP osigurali smo novih miliona KM za Tuzlanski kanton. Radi se o Programu Kantonalni „zeleni plan“ – Dekarbornizacija industrijskog i stambenog sektora, kojim ćemo za 100 domaćinstava i 15 MSP i obrta sufinansirati mjere dekarbonizacije i energijske efikasnosti“, kazao je ministar  Rožnjaković i dodao da mjere podrazumijevaju ugradnju toplotne fasade, zamjenu prozora i vrata, zamjenu sistema grijanja obnovljivim izvorima energije i drugo.

Radi se o prvom projektu ovog tipa koji će  biti realiziran u BiH , a koji bi svakako trebao poslužiti kao model  , po kojem će se i slični projekti realizirati i u drugim sredinama.

Novinarka:Dijana  Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje