Početna aktuelnosti Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a održalo konferenciju za medije o...

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a održalo konferenciju za medije o vjerodostojnosti podataka o kvalitetu zraka

254
0
Podijeli

Kvalitet zraka, vjerodostojnost podataka o kvaliteti zraka, te najava programa podrške za smanjenje aerozagađenja teme su današnje konferencije za medije, koju je organizovalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona,  posjeduje pet fiksnih i jednu mobilnu stanica za mjerenje kvaliteta zraka. Mobilna stanica koja je stigla iz Doboj Istoka postavljena je u Ši Selu,   kako bi se ukazalo na drastične razlike u mjerenjima na stanicama resornog ministartsva  i nekim koje objavljuju  nevladine organizacije i pojedinci.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković , ovom prilikom je istakao da je zrak zagađen,  ali ne u mjeri kako se to plasira u javnost putem medija koji koriste podatke iz drugih  izvora.

˝Upravo zbog neadekvatnih izvještavanja smo se odlučili da u periodu od 4. do 11. februara organizujemo praćenje kvalitete zraka putem naše mobilne stanice koju smo premjestili iz Doboj Istoka na ovo mjesto”, kazao je resorni ministar Elvir Rožnjaković .

Edin Dervišević, stručni savjetnik za zaštitu zraka u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštitu okoliša TK , tvrdi da odstupanja u mjerenju zagađujućih čestica u zraku dosežu i do 365 posto.

˝Iz tih rezultata vidljivo je da su velika odstupanja u rezultatima mjerenja, te da su podaci Air Care za posmatrani period uvijek znatno veći te je tako za 5. februar prosječna dnevna vrijednost Air Carea bila gotovo tri puta veća˝ ,  naglasio  je.

Iz resornog ministarstva ističu da su u prošloj godini za poboljšanje stanja okoliša i kvalitet zraka izdvojili 7.8 miliona KM. U  2020. godini na raspolaganju je 11.1 milion KM . Ministar Rožnjaković  dodaje da će jedan dio sredstva dobiti i Grad Živinice.

˝Ministarstvo je , odnosno Vlada Tk-a je na prijedlog resornog ministarstva, donijela jednu odluku, kojom će Grad Živinice podržati sa milion KM u 2020.godini, upravo kako bi smo pokušali riješiti problem aerozagađenja u Živinicama , a na ime razvoja sekundarne mreže, odnosno na Toplifikaciji grada Živinice˝, naveo je on.

Još jedna od mjera za smanjenja zagađenja zraka,  a  koju će ministarstvo sprovesti,  jeste subvencioniranje nabavke kotlova na pelet za fizička lica.

Radi se o pilot projektu koji će biti proveden u ovoj godini ,za čiju namjenu je osigurano 500 hiljada KM.

Ukoliko se pokaže osnovanim navedeni projekat, odnosno ukoliko građani budu iskazali zainteresiranost Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a će planirati i dodatna sredstva, zaključio je Rožnjaković.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje