Početna aktuelnosti MIZ Živinice: Svečana akademija posvećena domovini

MIZ Živinice: Svečana akademija posvećena domovini

375
0
Podijeli

Svečana akedemija u povodu Dana nezavisnosti BiH pod nazivom “Mojoj domovini“, održana je u subotu u velikoj Sali BKC Živinice.

Organizator akademije u okviru   koje je upriličena i promocija knjige bili su Udruženje Ilmijje i Mreža mladih MIZ Živinice .

Akademija je započeta i završena učenjem Kur’ana , a učači su bili Ševal Ahmić i Muhamed Vrtagić.

Program su obogatile članice tri živinička hora Safir iz džemata Tupkovića, Nurul-islam iz džemata Šerići i Bulbul iz džemata Dubrave Donje.

Sevdalinku “Šehidski rastanak” uz saz je izveo Asmir Nuhanović. Centralni dio programa posvećen je promociji knjige „ Odgoj Salahudinove generacije i povratak u Jerusalem“, koju su na naš jezik preveli hfz.prof. Edin Dedić i prof. Jusuf Džafić. O knjizi su govorili glavni imam Medžlisa IZ Živinice Sedin ef.Karić i hfz.prof.Edin Dedić.

Akademija je priređena domovini u čast i istom je Medžlis IZ Živinice obilježio 1.mart Dan nezavinsosti BiH.

Knjiga govori o Salahudinu Ejubiju, državniku i vojskovođi iz 12 stoljeća. Ratovao je sa krstašima za Jerusalem, grad kojim je na koncu i ovladao pokazavši visok stepen humanosti i tolerancije. Zbog toga su ga poštovali i Istok i Zapad. Na kraju svečanosti proučena je Dova za Domovinu koju je pripremio i proučio velid Meštrić a program je vodio Merim ef Čičkušić.

Novinarka/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje