Početna aktuelnosti MIZ Živinice:Upriličena modna revija u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hidžaba

MIZ Živinice:Upriličena modna revija u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hidžaba

382
0
Podijeli

Odjel za brak i porodicu i Ženski aktivizam  Medžlisa Islamske zajednice Živinice , sinoć je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana hidžaba (1. februar) organizovao modnu reviju za žene.

1.februara obilježava se  Svjetski dan hidžaba, koji je prvi put u svijetu obilježen 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka koja je ovim prijedlogom željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo.

Akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontraverzi koje se vežu za hidžab, koji je prvenstveno izbor muslimanki.

2015.godina ova akcija je naišla brzo na reakcije i na veliki odziv u zemljama kao što su: Velika Britanija, Australija, Indija, Pakistam Francuska i Njemačka.

Ovaj događaj želi da razvije svijest o hidžabu kao islamskom ženskom pravu i da osvijesti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba.

U Živinicama je sinoć po prvi puta Svjestki dan hidžaba obilježen modnom revijom za žene.

˝Večeras je naš Odjel po prvi puta organizovao obilježavanje ˝Svjetskog dana hidžaba˝u našem gradu. Suorganizator večerašnje Akademije i modne revije za pokrivene djevojke  Butik  ˝Sabina˝. Želja nam je , da i mi damo svoj doprinos.  Studentica Nazme Khan koja je doživjela određene neprijatnosti , zbog svoje mahrame, željela je potaknuti i svoje prijateljice , koje su nemuslimanke da bar jedan dan stave mahramu i dožive to iskustvo. Željela je da sruši te diskriminacije koje je ona imala. Dakle , evo i mi smo večeras po prvi puta, organizirali takvo nešto kod nas. Cilj nam je, ako Bog da,da ovo bude tradicija u našem gradu svake godine , kazala je predsjednica Odjel za brak i porodicu i Ženski aktivizam MIZ Živinice Amra Hamidović.

U reviju za odrasle bilo je uključeno 22, a u reviju za djecu 8 modela. U cjelokupnu organizaciju bilo je uključeno preko 80 osoba.

Sinošnji događaj uveličali su i horovi iz džemata Šerići, Tupković i Dubrave.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje