Početna aktuelnosti Mladi CK Živinice obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Mladi CK Živinice obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

485
0
Podijeli

Članovih Mladih CK Živinice danas su podjelom prezervativa obilježili  1.decembar Svjetski dan borbe protiv Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Edukacija i prevencija stanovništva o HIV-u, te razbijanje stigme u društvu zauzima značajan položaj kako bi se spriječilo obolijevanje i suzbili rizični odnosi među mladima.

Naše društvo još uvijek nije spremno da javno govori o reproduktivnom zdravlju i teme poput HIV-a su tabu, što se dalo primijetiti i tokom današnje akcije koju su organizirali Mladi CK Živinice.

Članovi CK teško su mogl podijeliti materijal koji su imali na raspolaganju.

Pored navedene akcije ovi mladi ljudi držali su i edukativne radinoice učenicima završnih razreda Gimnazije Živinice.

Podsjećamo, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se svake godine 1 .decembra  s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanju solidarnosti prema oboljelima, djelovanju na smanjenje stigme i diskriminacije, kao i na skretanje pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

Ističemo da prema posljednjim podacima sa kojima Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH raspolaže, da je do  27. novembra 2019. godine u Federaciji BiH  registrirano ukupno 237 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 101 razvilo AIDS, a u istom razdoblju umrla je 51 oboljela osoba. U 2019. godini, u Federaciji BiH je 14 novodijagnosticiranih, od čega su 4 oboljela razvila AIDS .

Angažovanost mladih da o ovoj temi govore daje nadu da bi u bliskoj budućnosti mogli imati društvo koje će javno govoriti o prevenciji i edukaciji HIV-a, ali i svih drugih zaraznih bolesti.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje