Početna aktuelnosti MZ Đurđevik obilježila svoj dan

MZ Đurđevik obilježila svoj dan

383
0
Podijeli

Na području Općine Živinice konstituisano je 26 mjesnih zajednica, od kojih četiri čine gradsko naselje.

MZ Đurđevik jedna je od najstarijih MZ-a u kojoj je i najstarija obrazovna ustanova na području općine Živinice.

U pisanim dokumentima stoji da se Đurđevik spominje i prije Turske vladavine, još od vremena Stjepana Tomaševića posljednjeg kralja Bosne. U to vrijeme Đurđevikom je upravljao neki Đurđa Petrišević.

Po njegovom imenu možda i Đurđevik nosi ime ili po imenu crkve Đurđija. U nekim zapisima stoji da je Đurđevik dobio ime po nekoj rudi Đurđa. Đurđevik se prvi puta spominje 1711.godine, a sredinom 18.vijeka je bio ekonomski najjače selo u tuzlanskoj regiji.

MZ Đurđevik jučer je obilježila Dan MZ. Prema protokolu, obilježavanje ovog dana započelo je kod spomen obilježja gdje su prisutni mještani odali su dužnu počast palim borcima ovog kraja, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća.

Dan mjesne zajednice 17.april obilježava se od ratnog perioda kao podjesćanje na prvo organizovanje boraca ovog kraja u odbrani kućnog praga.

U OŠ Đurđevik upriličen je program koji su pripremili učenici ove škole na čelu sa direktoricom Amelom Mehmedović. Ovomo prilikom predstavljeni su projekti koji su urađeni u 2018.godini, te planovi za 2019.godinu.

Na kraju programa uručene su zahvalnice zaslužnim mještanima  ove MZ.  Zahvalnice su dobili Fehro Jagodić istu je peruzeo njegov sin Izet, Mevludin Ferhatović, učiteljica Stojanka Krstić i Husein Goletić.

Učenici OŠ Đurđevik u kulturno-zabavnom programu, na Dan svoje MZ su recitovali, pjevali i igrali te samim tim dali svoj doprinos da se na svečan način obilježi Dan MZ Đurđevik.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje