Početna aktuelnosti Na kraju 2019.godine na evidenciji Biroa za zapošljavanje Živinice bilo je 10.238...

Na kraju 2019.godine na evidenciji Biroa za zapošljavanje Živinice bilo je 10.238 osoba

392
0
Podijeli

Prema podatcima koje smo dobili u Poslovnici biroa za zapošljavanje Živinice na kraju 2018.godine 11.209 osoba bilo je prijavljeno na evidenciji za zapošljavanje, dok je na kraju 2019.godine taj broj iznosio 10.238.

Po osnovu zapošljavanja u inostranstvu sa biroa se odjavilo 270 osoba.

Najviše tražena zanimanja srednje stručne spreme bila su: građevinski radnici, metalska i  drvno-prerađivčka struka.

Za visoku stručnu spremu najviše je potražnje bilo za magistrima farmacije, građevinskim i mašinskim inženjerima. Broj osoba u globalu u odnosu na 2018.godinu prijavljenih na biro za zapošljavanje smanjen je za 1023 od tog broja žena je manje za 360.

Sa evidencije biroa za zapošljavanje broj odjava i novih prijava je konstantno varirao, po osnovu zasnivanja radnog odnosa odjavilo se 2099 osoba, dok se po osnovu prekidanja radnog odnosa na biro prijavilo oko 1248 osoba.

Tokom 2019.godine realizirano je niz projekata kako na kantonalnom tako i na federalnom nivou, preko kojih je određeni broj osoba dobio priliku za sticanje radnog iskustva, zapošljavanje i samozapošljavanje,

Kantonalni projekti obuhvatili su uglavnom boračku populaciju, kao što je projekat volontiranja i zapošljavanja boračke populacije stanovništva, sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja demobilisanih boraca. Preko Federalnog zavoda za zapošljavanje realizirano je 9 programa (Prvo radno iskustvo, Prilika za sve – mogućnost produženog sufinanciranja zapošljavanja, Doprinos 500, Periodično zapošljavanje, Nova prilika, Javni radovi, Zapošljavanje žena, Tražim poslodavca te Služba u zajedničkim projektima) putem kojih je zaposleno oko 8000 osoba.

Već u martu  ove godine očekuje se realizacija novih programa federalnog zavoda za zapošljavanje putem kojh će nezaposlene osobe dobiti priliku za zasnivanje radnog odnosa.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje