Početna aktuelnosti Naftne mrlje na rijeci Gostelji

Naftne mrlje na rijeci Gostelji

148
0
Podijeli

Jučer u predvečernjim satima na rijeci Gostelji u naselju Golubinjak građani su nakon obilaska imanja poslije padavina uvidjeli veliki broj naftnih mrlja. Poslije izlaska na teren jasno su se mogle uočiti obrisi nafte čija pojava u rijekama može izazvati nemjerljive posljedice. Ekološka svijest građana Živinica ionako nije na zavidnom nivou čemu svjedoče brojne divlje deponije širom našeg grada, što nas navodi na zaključak da odnos između prirode i građana Živinica nije u potpunosti usklađen. Prema riječima naših sugrađana Gostelja je bila crna i mutna kao nikada do sada te da su naftne mrlje tekle nešto više od sat vremena. Nadaju se da naftne mrlje nisu plod građana koji su čekali povećan vodotok Gostelje da bi se riješili naftnih prerađevina koje su im smetale. Prisutnost nafte u tekućim rijekama može dovesti i do potpunog ekocita odnosno uništenja života u rijekama i jezerima.

Ekološka katastrofa proizvedena pojavom naftnih derivata u rijekama za posljedicu može ostaviti uništenje života u rijekama ali i bitno utjecati na čovjeka i njegov život. Utjecaj nafte na životnu sredinu je negativan jer je nafta toksična za sve oblike života. Čišćenje i oporavak od naftnih mrlja je težak proces i zavisi od mnogo faktora kao što su količina pojavljenje nafte u rijekama te temperatura koje utiču na isparavanje i biodegradaciju.

Ostaje nam da se nadamo da naftne mrlje u Gostelji nisu rezultat nemarnog odnosa živiničana prema rijekama u našem gradu te da količine nafte nisu dovoljne da unište životinjski život u rijekama na čijoj su održivosti u proteklim godinama radili iz udruženja ribolovaca Mrena brojnim poribljavanjem.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje