Početna aktuelnosti Nakon 40 godina monodrama “Glumac…je glumac…je glumac” Zijaha Sokolovića ponovo igrana pred...

Nakon 40 godina monodrama “Glumac…je glumac…je glumac” Zijaha Sokolovića ponovo igrana pred živiničkom pozorišnom publikom

811
0
Podijeli

Monodrama Zijaha Sokolovića “Glumac…je glumac…je glumac”, kultna je predstava koja se izvodi 42. godinu zaredom.

Ovu monodramu o kojoj je u svijetu napisano više od 500 kritika i tekstova premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a od tada ju je, osim Zijaha Sokolovića igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta.

Svoju predstavu, teatarska veličina Zijah Sokolović nakon 40 godina izveo je ponovo pred živiničkom pozorišnom publikom u okviru manifestacije “Četvrtkom u pozorište” koja se već treću godinu održava u našem gradu u organizaciji Bosanskog kulturnog centra.

Monodrama “Glumac…je glumac…je glumac”objavljena je i kao knjiga posvećena svima onima s kojima Glumac nije mogao biti, jer je morao igrati predstave po svijetu. Monodrama pretočena u književno djelo takođe je predstavljena sinoć živiničkoj publici.

Manifestacija “Četvrtkom u pozorište” u Živinicama se nastavlja solističkim koncertom mlade živiničke magistrice Monike Tadić, planiran za četvrtak, 17. oktobra.

Samka A.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje