Početna aktuelnosti Neophodno osiguranje pružnih prijelaza u Živinicima

Neophodno osiguranje pružnih prijelaza u Živinicima

282
0
Podijeli

Ovo je pružni prelaz koji se nalazi u blizini naseljenog mjesta Suha.

Na ovom mjestu  jučer je život izgubio vozač koji je upravljao automobilom marke Citroen kojeg je udario voz Željezniča Federacije BiH.

O detaljima saobraćajne nesreće još uvijek nema zvaničnih informacija  iz MUP-a TK-a.

Pružnih prelaza koji se ukrštaju sa cestovnim saobraćajem ima nekoliko na području grada Živinice.Većina je djelimično osigurana signalizacijom.

Loša infrastruktura jedan  je od najčešćih uzroka nesreća koje i najčešće za posljedicu imaju smrtni ishod.

Iako ima situacija  i da vozači ne poštuju svjetlosnu, zvučnu, saobraćajnu ili neku drugu signalizaciju na pružnim prelazima koji su osigurani.

Prema podacima koji su nam dostavljeni  iz PS Živinice, u prošloj godini na području Živinica dogodile su se 4 saobraćajne nesreće na pružnim prelazima, od kojih je jedan bila  sa smrtnim ishodom.

U PS Živinice su nam kazali, da su već nekoliko puta apelovali na Gradsku upravu kao i na Željeznice Federacije BiH  da se postave branici na cestovno –željezničkim prijelazima u Živinicama, u cilju osiguravanja učesnika u saobraćaju.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine postoji 195 željezničko-cestovnih prijelaza od kojih su 152 osigurana Andrejinim krstom, tri svjetlosno-zvučnom signalizacijom, 13 branikom te samo 27 svjetlosnom, zvučnom i polubraničkom zaštitom.

Dok se ne izvrši modernizacija pružnih prelaza na koju se čeka godinama i za čiej namjene je neophodno osigurati velika finansijska sredstva ,  neophodno je da se mjenja i svijest vozača , te da se odgovornije ponašaju u saobraćaju.

S toga, bez obzira da li su  pružni prelaz propisno označeni ili ne , važno je da se procjeni trenutna sigurnosna situacija, kako bi spasili i svoj ali i živote drugih ljudi.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje