Početna aktuelnosti Nezaboravan koncert Haydn gudačkog omladinskog orkestra u Živinicama

Nezaboravan koncert Haydn gudačkog omladinskog orkestra u Živinicama

397
0
Podijeli

Haydn gudački omladinski orkestar  je vrhunski ansambl sa sjevera Holandije.

Članovi orkestra su talentirani mladi muzičari u dobi od 12 do 19 godina.

Orkestar je formiran 1989.godine kako bi podsticao muzički razvoj talentiranih mladih ljudi po pitanju njihovog sviranja u skladu sa europskom muzičkom tradicijom.

Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio je nekoliko nagrada na različtim takmičenjima.

Svako ljeto holansdski Haydn gudački omladinski orkestar organizira koncertnu turneju u inostranstvu.

Ovog ljeta izbor je pao na Bosnu i Hercegovinu.

Prije sinošnjeg posljednjeg koncerta u nizu, koji je održan u Živinicama,ovaj sjajni muzički ansambl održao je koncerte u Sarajevu,Mostaru,Jajcu,Travniku,Gornjem Vakufu,Bugojnu i Banja Luci.

Ovim prvorazrednim kulturnim događajem u našem gradu i Bosanski kulturni centar Živinice završio je možda i najplodniju,najkvalitetniju i najuspješniju sezonu u cjelokupnom dosadašnjem djelovanju.

Tokom cijele ove i prošle godine,Živiničanke i Živiničani mogli su da uživaju u žanrovski veoma različitim kulturnim događajima…filmskim projekcijama,pozorišnim predstavama,književnim susretima i promocijama,različitim koncertima,interaktivnim radionicama itd.

Sinošnji koncert nije ostavio ravnodušnim nikoga od oko 250 posjetilaca koji su se našli u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Živinice.

Izuzetno muziciranje orkestra predvođenog šarmantnim i simpatičnim dirigentom izazivalo je salve aplauza nakon svake izvedbe djela klasične muzike kao i veoma uspješnih i zanimljivih obrada nekoliko bosanskih sevdalinki.

Na kraju,oproštajni aplauz trajao je  punih pet minuta a u očima nekih od članova Haydn gudačkog omladinskog orkestra mogle su se vidjeti suze i otvorene radosne emocije zbog veoma srdačnog i toplog prijema koji su imali u Živinicama.

I ovim vanredno lijepim kulturnim događajem djelatnici Bosanskog kulturnog centra Živinice uspjeli su u nakani da pokažu da je njihova i naša ustanova postala istinski hram kulture i mjesto dešavanja i manifestiranja pozitivnih duhovnih dostignuća te da naša lokalna zajednica sada s pravom nosi atribut-Grad.

Jasminko Razić

Video by Amra Mujezinović

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje