Početna aktuelnosti Nišićka visoravan:Sjećanje na komandanta Armije BiH Nesiba Malkića i dijela komande 210.brigade

Nišićka visoravan:Sjećanje na komandanta Armije BiH Nesiba Malkića i dijela komande 210.brigade

1050
0
Podijeli

Nesib Malkić – heroj oslobodilačkog rata, rođen kao peto od osmero djece u porodici Hamdije i Ajke Malkić, od malena je naučio lekciju zajedništva i poštivanja autoriteta. Nesib Malkić, prije velikosrpske agresije na R BiH, bio je aktivno vojno lice, čovjek sa urođenom komandnom sposobnosti, koja kod podređenih nije izazivala strah nego poštovanje. Među prvima je napustio službu u JNA i priključio se jedinicama TO R BiH. Organizaciona sposobnost, te predanost ideji opstanka Bosne brzo ga je dovela na komandno mjesto, gdje pokazuje najviši stupanj odgovornosti, te kao komandant 210. brigade Armije R BiH postiže ogroman uspjeh kako u odbrani tako i oslobađanju okupiranih dijelova Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja dejstava 210. brigade 75% se odnosilo na odbranu drugih općina, što dovoljno govori o kakvoj je formaciji riječ.

U oktobru mjesecu 1993.godine, Stupni Do je još bio u plamenu, kada se komandant Nesib Malkić zaputio u izviđanje terena, kako bi se krenulo u konačno oslobađanje Vareša, žile kucavice za povezivanje slobodne teritorije R BiH. Na rejonu crnoriječke visoravni, nadomak brda sa kojeg se mogao vidjeti Stupni Do, na izviđanju terena i planiranju borbenih dejstava, završena je jedna etapa života, gazije, heroja, šehida. Druga od dvije ispaljene granate sa četničkih položaja, prekinula je dunjalučku misiju Nesiba Malkića, ali nije prekinula njegovu ideju i njegov san o opstanku Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i svih građana kojima je BiH jedina domovina.

Nesib Malkić je 25. oktobra 1993.godine u 16 sati i 40 minuta, na rejonu crnoriječke visoravni, u akciji oslobađanja općine Vareš svoj dunjalučki život okončao u skladu kako ga je i živio.

S njim su poginuli i članovi Komande 210. brigade: načelnik Sead Paravlić, Nermin Fočaković, Nevres Šišić i Fikret Andelić. Tužno i bolno odjekivala je vijest leteći od usta do usta, od srca do srca, od grada do grada, usađujući se u duše onih koji su ih znali. A znali su ih svi na ratištima 2. korpusa, jer su oni stizali svugdje: od Zvornika do Doboja, od Brčkog do Olova, od Gradačca do Zavidovića. Ondje gdje su stizali donosili su sigurnost i vjeru u pobjedu.

Za njih je opstanak države u svakom trenutku bio ispred njihovog života, što su dokazivali svojim herojskim djelima, kao glavnom temelju opstanka Bosne i Hercegovine.

U znak sjećanja i zahvalnosti za onu što su učinili, obilježena je 26.godišnjica od pogibije  heroja Nesiba Malkića i dijela komande 210 v.b.

Tim povodom na  platou Nišićke visoravni veliki broj  građana rodbine,prijatelja i saboraca naših šehida,predstavnika vlasti Živinica, TK i Federacije BiH ,boračkih udruženja,vjerskog života kao i učenika živiničkih škola na mjestu pogibije živiničkih i bosanskohercegovačkih gazija  koji su odali počast, proučuli Fatihu i položili cvijeće na mjestu pogibije komandanta Armije Bosne i Hercegovine Nesiba Malkića ,dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” kao i njegovim saborcima Nermina Fočakovića, Nevresa Šišića,Fikreta Andelića i Seada Paravlića.

Manifestaciju je organizovala Kordinacija boračkih organizacija Grada Živinica  uz svesrdnu pomoć Gradske uprave i Gradskog vijeća Živinice , Medžlisa islamske zajednice Živinice kao i Vlade Tuzlanskog kantona te Saveza boračkih udruženja Tuzlanskog kantona.

Sa ovoga mjesta je još jednom poručeno da bh heroji  nikada neće biti zaboravljeni.

Također, u svim  džamijama  MIZ Živinice danas u 12:30 minuta je proučen i tevhid poginulim herojima.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje