Početna aktuelnosti O nazivima ulica i institucija u Živinicama

O nazivima ulica i institucija u Živinicama

163
0
Podijeli

Grad Živinice je u stalnoj fizičkoj ekspanziji pa je sve više i novih ulica, različitih ustanova i institucija.

Međutim, veliki je broj ulica, a i drugih objekata, koji nemaju nikakve nazive ili su, u najboljem slučaju, označene brojevima.

Tako neupućeni posmatrač može vrlo lako steći utisak da ovo područje i nema neku historiju, značajne događaje, znamenite ljude, prirodnu i kulturnu baštinu.

Gradske ulice u Živinicama nastale su tek nakon II svjetskog rata (1945) a do izbijanja posljednjeg Odbrambenog rata (1992-1995) postojalo ih je 25.

Sa opštim nazivima bile su 4 ulice, sa imenima raznih udruženja i političkih organizacija bile su 3, sa datumima značajnih događaja iz NOB-e bile su 3, sa nazivima određenih partizanskih jedinica bilo je 9 ulica, sa nazivima palih partizanskih boraca, narodnih heroja i državnika bile su 3 ulice i sa ustaljenim toponimima i geografskim nazivima bile su 3 ulice.

Sa imenima znamenitih živiničana, vakifa i dobrotvora, znamenitih ličnosti od značaja za BiH te sa tradicionalnim narodnim nazivima, nije bilo ni jedne ulice.

Iz toga se jasno vidi da su u davanju naziva ulica preovladavali ideološki principi.

Od proglašenja nezavisnosti (1992) do danas, nazivi postojećih ulica mijenjani su dva puta tako da danas sa opštim nazivima postoji 7 ulica, sa nazivima određenih jedinica i odlikovanja Armije BiH postoje 4 ulice, sa nazivima jedinica HVO ima 1 ulica, sa datumima značajnih događaja iz istorije BiH postoje 2 ulice, sa nazivima određenih partizanskih jedinica i značajnih događaja iz NOB-e postoje 4 ulice, sa imenima palih partizanskih heroja i boraca postoji 1 ulica, sa nazivima palih boraca, narodnih heroja, šehida i državnika postoji 1 ulica, sa imenima znamenitih ličnosti od značaja za BiH i šire postoje 3 ulice a sa ustaljenim toponimima i geografskim nazivima postoje 2 ulice.

Sa imenima znamenitih živiničana, vakifa i dobrotvora te sa tradicionalnim narodnim nazivima nema ni jedne ulice.

Živinice su u svojoj hstoriji imale značajne i znamenite ličnosti koje su doprinijele bržem razvoju grada, razvoju kulture i sporta, izgradnji industrijskih pogona i odbrani od agresora, i sa istoka i sa zapada, ali općinske vlasti nikada nisu smogle snage da nekim ulicama dadnu njihova imena kako bi grad sačuvao svoju memoriju i kontinuitet u razvoju.

Za nekog putnika sa zapada koji bi čitao kartu Živinica izgledalo bi da Živinice nisu imale mirnih perioda u svom razvoju već da su oduvijek bile u stanju ratnih sukoba i ideoloških razmirica ili su tek u fazi izgradnje.

Kako drugačije protumačiti nazive starih ulica koje su označene rednim brojevima prva, druga, treća … tipično za novogradnju na Zapadu ili nazive raznih brigada i boraca, a da se nigdje ne spominju imena književnika, umjetnika, pjesnika i sl.

Grad je nikao na lokalitetima Tatarica i Rudog polja pa je bilo logično da se nekim gradskim ulicama dadnu nazivi po ovim toponimima; leži na ušću tri rijeke Spreče, Oskove i Gostelje pa je bilo logično da i neka gradska ulica dobije ime po njima (makar one koje prelaze preko ovih rijeka).

U periodu do II svjetskog rata, 1941.godine, postojale su porodice i pojedinci koji su do danas ostali u živom sjećanju građana po svojoj dobroti ili dobrim zanatima.

U NOB-i je na području Živinica poginulo 9 narodnih heroja ali po njima nije dato ime ni jednoj ulici ili ustanovi u gradu , ni jedna škola nije dobila ime po svom prvom učitelju, ni jedna kulturna ustanova nije dobila ime po svom osnivaču, ni jedan klub nije dobio ime po svom osnivaču ili istaknutom igraču ili treneru.

O nazivima gradskih ulica i javnih ustanova u Živinicama trebaju odlučivati sami građani  jer će se jedino na taj način sačuvati memorija grada koja je bogata i slojevita jer su Živinice oduvijek bile značajno čvorište u ovom dijelu Balkana u koje su sa entuzijazmom dolazili najbolji kadrovi, najeminentniji umjetnici, najhumaniji ljekari i najbolji učitelji svih nacionalnosti.

Jasminko Razić

Izvor:Prof.dr. Nusret Mujagić
Hronologija nastanka i razvoja gradskih ulica u Živinicama

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje