Početna aktuelnosti O.Š. Đurđevik obilježila Dan ružičastih majica

O.Š. Đurđevik obilježila Dan ružičastih majica

371
0
Podijeli

Osnovna škola Đurđevik obilježila je Međunarodni dan međuvršnjačkog nasilja.

Učenici ove škole su kroz izradu različitih poruka, panoa izrazili solidarnost i podršku svoj zlostavljanoj djeci.

Dan ružičastih majica”, poznatiji kao “Pink Shirt Day”, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja u školama, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februara u zemljama širom svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi.

Naime, sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka.

Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

U okviru niz sadržaja koje su pripremili, jedna grupa učenika u znak podrške i solidarnosti prema zlostavljanoj djeci pustili su i ružičaste balone .

Također, svi učenici osnovne škole Đurđevik  imali su mogućnost, u školu doći  u ružičastim majicama, ili s nekim drugim detaljem ružičaste boje kako bi izrazili podršku onima koji su pod uticajem nasilja.

 Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje