Početna aktuelnosti Obilježen Dan oslobođenja grada Živinice

Obilježen Dan oslobođenja grada Živinice

153
0
Podijeli

Danas je u Živinicama obilježen 18.maj-Dan oslobođenja grada .

Polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje u gradskom parku i bistu heroja Oslobodilačkog rata Nesiba Malkića , te  na  Partizansko spomen obilježje počelo je svečano obilježavanje 18. maja – Dana oslobođenja Grada Živinice, dana iz 1992.godine  kada su nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti pripadnici bivše jugoslovenske vojske napustili Aerodrom u Dubravama.

Nakon polaganja cvijeća, održana je i svečana sjednica GV koja je  započela intoniranjem državne himne BiH,  i odavanjem počasti poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ovom prilikom je istaknuto da je ovo dan kada je prije 29. godina JNA napustila područje  tadašnje Općine Živinice, i nakon čega su upravo u Živinicama stvorene respektabilne vojne jedinice koje su zaslužne za slobodu ovog grada, koji su nesebično branile, i u koji su mnogi ugradili svoje živote boreći se i osvajajući slobodu, ne samo svog grada već i drugih područja diljem naše države.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković i predsjedavajući GV Najil Jusić  ovom prilikom su poručili , da na ovaj dan sudionici događaja iz 92.godine trebaju da govore istinu kako bi mlađe generacije bile upoznate o historiji  naših prostora.

Danas su uručena i priznanja onima koji su dali svoj doprinos u odbrani grada.

Pismena pohvala uručena je: Šarić Jakubu, Šabanović Zehrudin, Podgorčević Omeru, Zenunović Seferu, Trumić Hidajetu i Bajrić Rifatu.

Pismenu zahavalnica dodjeljena je : Čerkezović Sulejmanu, Kunić Sejfi, Tadić Goranu, Bošnjaković Šefiku, Salihović Salihu i Alibašić Halidu.

Novčana nagrada uručena je :

Milkunić Izetu, Pejkušić Tariku, Halilović Seadu, Čantarević Muji, Goletić Omeru i Hasanović Zijadu.

U kultturno zabavnom programu svoj doprinos u obilježavanju Dana oslobođenja Grada Živinice,  dao je   Gradski mješoviti hor  kao i vokalna grupa Magnifico.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje