Početna aktuelnosti Obilježena 26.godišnjica stradanja pilota BH neba

Obilježena 26.godišnjica stradanja pilota BH neba

107
0
Podijeli

Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i odavanjem počasti danas je obilježeno stradanje pilota BH neba, majora Džemal Malkića, natporučnika Enver Čokića i natporučnika Izet Džambića.

Momaka koji se sa desetog leta prema zaštićenoj enklavi Žepi nikada nisu vratili.

Zbog epidemiloških mjera godišnjica je obilježena u manjem broju ali je ovom prilikom istaknuto da je veoma važno da se sjećamo onih koji su život položili u nastojanju da pomognu svom narodu.

U noći 7. maja 1995. godine sa heliodroma Višća kod Živinica u 2 sata i 10 minuta poletio je helikopter za Žepu.

U helikopter je ušlo i 19 putnika.

Prilikom pada helikoptera poginula su sva tri člana posade – piloti Džemal Malkić i Enver Čokić, letač tehničar Izet Džambić, te putnici: dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović, Nurdin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

Teže i lakše su povrijeđeni ostali putnici: Ramiz Bećirović, Ejub Golić, Hamed Malić, Mehmed Malić, Samir Karić, dr. Dževad Džananović, Dževad Džebo, Ramo Čardaković, Numo Krluč i jednogodišnji Emir Salihović.

Nakon pada ovog helikoptera, koji je poletio sa heliodroma u Živinicama, u kojem je poginulo 12 putnika, obustavljen je vazdušni most za Žepu i Srebrenicu, a to se kasnije odrazilo na sudbinu istočnih enklava.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje