Početna aktuelnosti Obilježena 27.godišnjica Drugog korpusa ARBiH

Obilježena 27.godišnjica Drugog korpusa ARBiH

243
0
Podijeli

U Tuzli je u petak obilježena 27.godišnjice od osnivanja Drugog korpusa Armije RBiH.

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima uz smotru ratnih zastava, prisutni građani i zvaničnici Tuzlanskog kantona i BiH  prisjetili su se 29. septembra 1992. godine kada se pristupilo formiranju Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom istaknut značaj jedinica Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Naglašeno je da su  Drugi korpus činili heroji o kojima se danas malo govori.

Premijer TK Denijal Tulumović u svom obraćanju prisutnima podsjetio je da se u teškim danima 1992.godine, uporedo sa teritorijalno – političkim ustrojstvom države odvijao i proces vojnog organizovanja, koje je izraslo u Drugi korpus Armije RBiH, snagu u koju su svi građani sjeveroistočne Bosne s povjerenjem gledali.

Drugi korpus branio i odbranio najveći komad slobodne teritorije,  riječ je  o korpusu čije su linije odbrane bile duge čak 700 kilometara, a zona odgovornosti se protezala na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne te dijelom Posavine.Svakako svoj veliki doprinos u odbrani BiH dale su jedinice iz Živinica.

(Više u prilogu: govore Mevludin Bešić, bivši komandant Štaba TO SO Živinice  i Drago Jakić bivši komndant jedinice HVO Živinički sokolovi)

Kroz jedinice Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine prošlo više od 160.000 boraca raspoređenih u 38 brigada od kojih su tri bile brigade HVO-a. Od navedenog ukupnog broja brigada koje su se borile pod zastavom Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, njih 10 je proglašeno viteškim, 7 slavnim i 7 oslobodilačkim. Najviše ratno priznanje, značku ”Zlatni ljiljan”, dobila su 452 borca, a trojica su odlikovana Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Ovo je korpus u čijim jedinicama je, na žalost, poginulo preko 11 hiljada boraca, a njih 7000 izašli su iz rata kao ratni vojni invalidi. Drugi korpus Armije Republike BiH u historiji će ostati upamćen kao jedna od rijetkih oružanih snaga koja je stasavala u najtežem trenutku povijesti svoje zemlje boreći se za očuvanje njene cjelovitosti, demokratičnosti i nezavisnosti. Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine imao je najviše brigada, a čuvao je i najveću slobodnu teritoriju u Bosni i Hercegovini.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje