Početna aktuelnosti Obilježena 29.godišnjica osnivanja postrojbe “Živinički sokolovi”

Obilježena 29.godišnjica osnivanja postrojbe “Živinički sokolovi”

153
0
Podijeli

U Lugu u prostoru kompleksa Spomen obilježja poginulih boraca Živiničkih Sokolova, obilježena je 29.godišnjica od formiranja ove jedinice.

Položeni su vijenci i cvijeće  na spomen obilježje Živiničkih sokolova koji su dali svoje mlade živote za odbranu svog doma,svog grada i svoje zemlje.

Evocirane su uspomene na ratni put jedinice, koja je pokazala na djelu koliko se voli domovina i kako se čuva dom.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Živinički sokolovi Drago Jakić istakao je da se na ovaj način želi očuvati sjećanje na poginule i iskazati pijetet prema onima koji su za domovinu položili život.

Ukupno je kroz bojnu prošlo oko 800 vojnika, od čega su 23 izgubila život.

Bila je to  elitna jedinica koja u svojim redovima nije imala ni jednog pripadnika kome se sudilo za ratni zločin već su se poštovale sve konvencije ratovanja i ponašanja sa zarobljenima.

Drago Jakić naglašava da je vrlo bitno da se o događajima iz posljednjeg rata trebaju učiti mlađe generacije i da veliku ulogu u čuvanju sjećanja imaju boračka udruženja koja ne dozvoljavaju da se zaborave poginuli ali i porodice koje su ostale iza njih.

Jedinica „Živinički sokolovi“ bila je primjer solidarnosti, multietničnosti i zajedništva svih onih vrlina koje krase ljude ovog prostora.

Postrojba Živinički sokolovi je formirana 15. ožujka 1992.godine i bila je prva organizirana i naoružana postrojba na području Sjeveroistočne Bosne namijenjena za obranu od agresije. Formiranje postrojbe Živinički sokolovi i njeno sudjelovanje  i doprinos u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini imaju poseban značaj za obranu općine Živinice i Bosanske Posavine od agresije koju su izvršili JNA i pripadnici srpskih snaga.

Za svoj doprinos u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini poginuli branitelji i istaknuti pripadnici postrojbe su dobili više priznanja od Herceg-Bosne, Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i općine Živinice. Pripadnik postrojbe HVO Živinički sokolovi Mijo Mišić Bebe  dobio je posthumno, jedno od najvećih vojnih odlikovanja Armije Bosne i Hercegovine – Zlatni ljiljan.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje