Početna Uncategorized Obilježena godišnjica osnivanja “Živiničkih osa”

Obilježena godišnjica osnivanja “Živiničkih osa”

302
0
Podijeli

28.godišnjica formiranja simbola prkosa i otpora jedinice ARBiH protivdiverzantskog odreda  “Živiničke ose” obilježena je danas u MZ Litve.

Od završetka agresije na našu domovinu BiH  možemo reći da je s pravom veliki broj armijskih jedinica i pojedinaca koji zaslužuju da o njima ostane pisan trag i da se za buduća pokoljenja nikada ne zaborave.

Mi Živiničani možemo biti posebno ponosni što su  patriote našeg grada iznjedrile jedinicu ARBiH koja je s ponosom pronijela slavu našeg kraja od Gradačca-do Treskavice, od Teočaka do Sanskog Mosta uvijek tamo gdje je bilo najpotrebnije.

Borci ove jedinice, građani MZ Litve predstavnici vlasti danas su se okupili kod Spomen obilježja u Litvama da odaju počast svim palim borcima ovog kraja a ujedno da obilježe Dan MZ Litve i godišnjicu formiranja „Živiničkih osa“.

Na samom početku programa postavljene su zastave ratnih brigada 28.divizije i zastave „Živiničkih osa“, koje su nosila djeca boraca a iste na spomen obilježje postavili borci Živiničkih osa.

Nakon čega je polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje odata dužna počast palim borcima.

Zahvaljujući Živiničkim osama mi danas s ponosom možemo hodati našom lijepom BiH cijelim svijetom jer to su uistinu bili branioci slobode i dostojanstva svoga naroda.

Imena zlatnih ljiljana ostat će zauvijek zapisana zlatnim slovima u teškoj krvavoj historiji naše domovine BiH, ta časna imena i njihov plemeniti lik nikada ne smijemo zaboraviti, sjećanje je amanet naših šehida i sjećanje mora biti temelj na kojem će djeca graditi svoju budućnost.

Prisutnima su se obratili ratni komandant „Živiničkih osa“, gradonačelnik, poslanica u skupštini TK Amila Hodžić, predsjednik skupštine Udruženja „Živiničke ose“, komandant HVO Živinički sokolovi.

Bila je ovo prilika i da se dodijele prizanja svima onima koji su dali doprinos u odbrani države BiH. Udruženje ratnih veterana Živiničke ose dodijelio je zahvalnice, Denisu Mešiću i Seadu Brčaninoviću, počasni članovi Udruženja su proglašeni Muharem Hodžić i Esad Omerkić, zlatni orden Živiničkih osa dobili su: rasim Tuholjaković, Nijaz Agović-posthumno, Mirsada Balkić, Fahir Šabanović, Abdulah Butković, Suljo Žunić, Nedžad Fočić, Hamdo Fejzić, Husein Brčaninović, Izeta Osmanović.

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje