Početna aktuelnosti Obilježena godišnjica stradanja civila u MZ Rudar

Obilježena godišnjica stradanja civila u MZ Rudar

176
0
Podijeli

Na današnji dan 1994.godine u Mjesnoj zajednici Rudar od gelera granate smrtno je stradalo pet nedužnih civila.

Najmlađa žrtva imala je 9 a najstarija 55 godina.

Taj dan nisu ni slutili da će im biti zadnji dan života, svi su krenuli za svojim obavezama, ali ih je zaustavila granata ispaljena od strane agresora.

Ugašeni su životi nevinih koji su se u tom trenutku nalazili na mjestu gdje je postavljena ploča sa njihovim imenima, kako bi sve prolaznike sjećala na taj stravičan dan.

Predstavnici Gradskog vijeća, Grada Živinice, Koordinacije boračkih udruženja, MZ Rudar, Druge OŠ Živinice danas su položili cvijeće pored spomen ploče i odali dužnu počast nastradalim civilima.

Raduje činjenica da je po prvi puta ove godine organizovan dolazak učenika na mjesto stradanja civila u MZ Rudar učenici Druge osnovne škole sa direktoricom su položili cvijeće i proučili fatihu na mjestu gdje je ugašen i život najmlađe žrtve devetogodišnje Elene Imamović.

Najmanje što mi danas možemo učiniti kako bi se očuvalo sjećanje na Elenu Imamović (9), Muharema Mahmutbegovića (55), Edina Ibrahimovića (17), Senadu Muminović (18) i Ejub Mahmutbegovića (27), jeste da na 23.septembar posjetimo mjesto gdje su ugašeni njihovi životu, proučimo fatihu i položimo cvijeće.

 

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje