Početna aktuelnosti Objavljena rang lista kandidata za stručno osposobljavanje

Objavljena rang lista kandidata za stručno osposobljavanje

161
0
Podijeli

Nakon završenog srednjeg ili fakultetskog obrazovanja mladi najčešće nailaze na jednu od najveći prepreka u svom životu, a to je kako naći posao u struci. Firme i preduzeća često nemaju vremena za edukaciju novih uposlenika pa prilikom raspisivanja konkursa za popunu radnog mjesta jedna od nazaobilaznih stavki je radno iskustvo na istom ili sličnom radnom mjestu u periodu od najmanje godinu dana. Navedena stavka najčešća je noćna mora mladim spremnim za rad. Grad Živinice već duži niz godina uspješno realizuje projekat stručnog osposobljavanja mladih koji su na biru za zaspošljavanje tražeći pravne subjekte koji su spremni na saradnju sa Gradskom upravom ali i sposobnim, učenim i edukovanim mladim našeg grada.

Na javni poziv prijavilo se 12 zainteresovanih od kojih je šest ispunilo sve uslove i za čije zanimanje imaju prijavljene firme. Za četiri kandidata nema prijavljenih odgovarajućih prvnih subjekata dok su dva kandidata neblagovremeno dostavili prijave.

I u ovom javnom pozivu najtraženija zanimanja bila su pravnik, ekonomista, studenti mašinstva te bravari i zidari kada su u pitanju zanimanja srednje stručne spreme. Iz Gradske uprave se nadaju da je razlog manjeg broja prijava za stručno osposobljavanje u ovom javnom pozivu  veliki broj osoba koji je već prošao stručno osposobljavanje.

Protiv objavljene rang liste nezadovoljni kandidati mogu izjaviti prigovor komisiji Gradskog vijeća za žalbe u drugom stepenu, u roku od osam dana od dana objavljivanja iste.

Nakon odluke komisije za žalbe u drugom stepenu, komisija za provođenje postupaka i odabir kandidata za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, objavit će konačnu rang listu kandidata, sa rasporedom kandidata u pravne subjekte u kojima će odraditi stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora prijavljenih kandidata sa firmama.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje