Početna aktuelnosti Od danas kazne za nenošenje maski!

Od danas kazne za nenošenje maski!

328
0
Podijeli

Od danas službenici policije, ukoliko vas zateknu bez zaštitnih maski mogu vam naplatiti kaznu u iznosu od 100 do 500 KM. Od 500 KM do 2.000 KM raspon je kazne za pravni subjekt, a od 200 do 1.000 KM odgovorno lice u pravnom subjektu.

Novčane kazne predviđene su za kršenje higijensko-epidemioloških mjera koje propiše Krizni štab, a potvrdi Vlada.

Prema higijensko-epidemiološkim mjerama koje su na snazi u TK građani su obavezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Zabranjeno je kretanje poslije 21 sat, obavezna je distanca od dva metra na otvorenom i u zatvorenom. U ugostiteljskim objektima maksimalan broj gostiju je 20, s tim da svaki objekat mora imati četiri metra kvadratna porostora po gostu, a osoblje mora u svakom momentu nositi maske. Maske nisu obavezne dok gosti sjede za stolom u ugostiteljskim objektima, ali jesu prilikom kretanja u njima.

Podsjećamo, Skupština TK na posljednjoj sjednici s ciljem borbe protiv korona virusa usvojila je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o javnom redu i miru. Ovim zakonom daju se ovlasti policijskim službenicima da na nepoštivanje epidemioloških mjera mogu djelovati represivnije. Da bi stupio na snagu, Zakon je trebao biti objavljen u Službenim novinama TK, kako je navedeno u jučerašnjoj objavi, primjenjuje se narednog dana od dane objave.

MUP TK danas je vršio upozoravanje građana na obavezu poštivanja mjera i upoznavao ih sa propisanim kaznama, dok je Crveni križ TK vršio podjelu maski.

U akciji su učestvovali i volonteri Crvenog križa Živinice, koji su danas građanima podijelili 400 zaštitnih maski.

Merisa Mujčinović Husić

Podijeli
Prethodni članakServisne informacije za 07.04.2021.godine
Sljedeći članak

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje