Početna aktuelnosti Od prvog jula počet će primjena elektronskih knjižica u Tuzlanskom kantonu

Od prvog jula počet će primjena elektronskih knjižica u Tuzlanskom kantonu

634
0
Podijeli

 

Dugi redovi na šalterima i svakodnevna višesatna čekanja u redu za ovjeru zdravstvene knjižice i aplikaciju markice zdravstvenog osiguranja od sredine ove godine trebali bi postati slika prošlosti u Tuzlanskom kanotnu.

Razlog za to je pokretanje potpuno novog elektronskog sistema unosa i pregleda podataka nazvanog e – legitimacija.

Riječ je o sistemu koji u recimo Sarajevskom ili Unsko sanskom kantonu, funkcionira na bazi plastificiranih kartica koje zamjenjuju klasičnu zdravstvenu knjižicu.

No, ovaj vid sistema i dan danas nailazi na mnoštvo problema u samoj primjeni, što najviše glavobolje zadaje samim pacijentima. S druge strane, projekat je to koji košta nekoliko miliona maraka, a koji finansiraju većinom sami osiguranici, tj. građani.

Za razliku od nekih drugih kantona, uvođenje elektronskih knjižica će u Tuzlanskom kantonu biti potpuno besplatno kako za osiguranike tako i za sami Zavod.

Provjera podataka osiguranih lica vršit će se putem nekog ličnog identifikacijskog dokumenta, koji na sebi ima kodiran matični broj.

Elektronske knjižice označit će i kraj ovjeravanju knjižica i bržu naplatu usluga, te što je najvažnije osiguranicima uštediti dragocijeno vrijeme.

Planirano je da projekat e – legitimacije u zdravstvenim ustanovama na području TK počne sa primjenom već od 1. juna ove godine.

E- legitimacija nastavak je upravo tog procesa informatizacije, nakon što je u jesen prošle godine u upotrebu puštena e-uputnica a zatim i e-bolovanje na čiju primjenu smo čekali više od godinu zbog komplikovane tenderske procedure i Zakona o javnin nabavkama, istakli su u Zavodu.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje