Početna aktuelnosti Održan 24. Memorijalni turnir Džemal Mešanović Džo

Održan 24. Memorijalni turnir Džemal Mešanović Džo

234
0
Podijeli

Proteklog vikenda održan je 24. Tradicionalni memorijalni turnir Džemal Mešanović Džo.

Turnir je igran na mjesnom stadionu u Bašigovcima i učešće su uzele četiri ekipe: Budućnost Banovići, Stupčanica Olovo, Mladost Bikodže i domaćin Slatina.

Pored takmičarskog dijela, veterani Slatine iz Bašigovaca odigrali su i revijalnu utakmicu sa veteranima Nogometnog kluba ZUX-4 iz Kalesije.

Po tradiciji, prvog dana programa Turnira, u petak, rukovodstvo i igrači Nogometnog kluba Slatina iz Bašigovaca obiđu mezar živiničkog šehida Džemala Mešanovića i zajedno sa imamom, komšijama i prijateljima te ocem Jusufom, prouče jasin i fatihu pred dušu bosanskog gazije koji je dao svoj život za slobodu svog naroda i svoje domovine.

Tako je bilo i ovaj put.

Rahmetli Džemal Mešanović Džo je prije rata bio uspješan igrač Slatine i ostavio neizbrisiv trag u egzistiranju ovog sportskog kolektiva.

Pomenuta delegacija obišla je i mezar rahmetli Muhameda Umihanića koji je također bio igrač, član i predsjednik uprave NK Slatina a koji je prerano preselio na Ahiret i njegovim imenom se sada zove mjesni stadion u Bašigovcima.

U subotu, prvog dana sportskog dijela manifestacije upriličeno je svečano otvaranje turnira na kome se moglo čuti nekoliko prigodnih riječi o liku i djelu rahmetli Džemala Mešanovića, odmilja zvanog Džo.

U ime gradske uprave Živinice, velikom broju prisutnih, na lijepo uređenom stadionu, obratio se Said Čerkezović pomoćnik Gradonačelnika Živinica i proglasio turnir otvorenim.

Predsjednik Nogometnog kluba Slatina Bašigovci Ismet Hodžić iznio je par podataka o kriterijima takmičenja kao i o predviđenim priznanjima i nagradama za najuspješnije.

Prvog dana natjecanja, Stupčanica iz Olova bila je bolja od banovićke Budućnosti a domaća ekipa Slatine bila je uspješnija od Sloge iz Bikodža.

U nedjelju, drugog takmičarskog dana, program je započeo revijalnom utakmicom između veterana Slatine i kalesijskog ZUX-4 a centralni događaj, finale sportskih rivala Slatine i Stupčanice odigran je pred velikim brojem navijača i jednog i drugog kluba kao i drugih ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svijetu“.

Samo finale obilovalo je izvanrednim potezima, viđena su i tri gola, dva u mreži Stupčanice i jedan u mreži Slatine te je nakon posljednjeg sudijskog zvižduka upriličena dodjela nagrada i priznanja.

Prigodna priznanja uručena su sudijskoj trojci zatim veteranima Slatine i ZUX-4 i najboljem igraču prijateljskog odmjeravanja nogometnih snaga veteranu Slatine Salihu Salihoviću.

Posebno priznanje uručeno je hadži Ahmetu Degirmendžiću šefu stručnog štaba Stupčanice iz Olova i ujedno najstarijem učesniku turnira.

Kolektivno i pojedinačana priznanja uručena su i igračima Nogometnog kluba Stupčanica iz Olova za osvojeno drugo mjesto na natjecanju u Bašigovcima a iz ove ekipe dolazi i najuspješniji igrač turnira Fijad Mehanović.

Za najboljeg golmana proglašen je Medis Goletić iz Nogometnog kluba Slatina iz Bašigovaca.

Pravim ovacijama ispraćena je i dodjela pobjedničkog pehara najboljoj ekipi 24. izdanja Tradicionalnog memorijalnog turnira, timu domaćina Slatine iz Bašigovaca.

Pobjednički i prelazni pehar najboljoj ekipi uručio je otac živiničkog šehida džemala Mešanovića Jusuf Mešanović.

Zajedničkim fotografisanjem i slavljem završen je jedan od najboljih nogometnih turnira koji se organizira u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje