Početna aktuelnosti Održan zajednički iftar u džematu Šerići

Održan zajednički iftar u džematu Šerići

1141
0
Podijeli
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“O Allahu, postio sam u Tvoje ime, vjerujem u Tebe, oslanjam se na Tebe i mrsim se Tvojom hranom…”

Ovom dovom završava se dan posta i počinje iftar,jedna od najznačajnijih karakteristika mjeseca  Ramazana koji se obično obavlja u krugu porodice ali često se organiziraju i zajednički iftari kako je slučaj u svim džematima koji su u sklopu Medžlisa islamske zajednice Živinice.

Tradicionalno,svakog mjeseca Ramazana,harem džamije u Šerićima bude pun vjernika ovog džemata kako bi zajednički iftarili i kroz druženje i molitve pokazali odanost i ljubav prema Gospodaru i svoju privrženost vjerskoj zajednici.

Ovog Ramazana, za zajednički iftar odabrana je 27.noć Lejletul-Kadr što je zajedničkom iftaru dalo poseban duhovni i emocionalni naboj.

Sinoć se posebna ramazanska atmosfera osjetila  na zajedničkom iftaru džematlija džemata Šerići.

Ovo je već  tradicionalni zajednički iftar u dvorištu džamije u Šerićima u kome je bilo prisutno  nekoliko stotinu džematlija.

Nakon iftara, uslijedio je prigodan vjerski program  u kome je aktivno učešće uzela omladina ovog,po svemu,uzornog džemata.

Važno je istaći da imam Amel ef.Mukinović veliku pažnju posvećuje mlađim generacijama što je vidljivo na džumama, teravijama  i drugim obredima.

U jacijsko vrijeme, prisutni su klanjali jaciju a potom i teravi  namaz nakon čega je uslijedilo kratko obraćanje imama džemata Šerići.

U tom kontekstu izrečene su određene poruke Noći Kadra.

Organizacija zajedničkog iftara u džematu Šerići bila je na najvišem nivou i sve je proteklo u najboljem redu.

Ovakva druženja djeluju poticajno na vjerničku populaciju  što rezultira jačanjem imanske energije i  razvijanjem  svijesti  o Uzvišenom Allahu, dž.š., i  Njegovim neizmjernim blagodatima.

 

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje