Početna aktuelnosti Održana akcija darivanja krvi u organizaciji udruženja “Izvor Selsebil”

Održana akcija darivanja krvi u organizaciji udruženja “Izvor Selsebil”

172
0
Podijeli

Udruženje „Izvor Selsebil“ Živinice u saradnji sa udruženjem „Proaktiva“ i Gradom Živinice danas je organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom „Darujmo tečnost koja život znači“. Akcija je održana u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. Ovaj humani čin u organizaciji različitih udruženja na području našeg grada posjećen je na zadovoljavajućem nivou bez obzira na okolnosti u kojima se akcija odvija. Posjećenost građana jedan je od motiva udruženja „Izvor Selsebil“ koji im daje snagu da akciju dobrovoljnog darivanja krvi organizuju nekoliko puta u godini.

Nihad Mešić, sekretar udruženja „Izvor Selebil“ ističe da je akciju darivanja krvi u organizaciji njihovog udruženja ranije posjećivalo i do 80 osoba, ali da se broj dobrovoljnih darivatelja u protekle dvije godine prepolovio, razlog je jasan, a to je pandemija koronavirusa i brojne mjere koje su trenutno na snazi.

Udruženje „Izvor Selsebil“ poznato je po organizaciji mnogobrojnih aktivnosti u toku godine kako kroz procese edukacije tako i zabave ali i akcija poput darivanja krvi. Upravo njihova aktivnost privlači i veliki broj mladih koji su se i danas u velikoj mjeri odazvali pozivu dobrovoljnog darivanja tečnosti koja život znači.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milione života, ovaj postupak ima važnu ulogu u očuvanju života, pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žive duže i kvalitetnije te svakodnevno predstavlja podršku kompleksnim hirurškim i medicinskim zahtjevima. Za nas građane darivanje krvi je bezbolan proces za koji je potrebno odvojiti nekoliko minuta, a ta krv sigurno će nekome pomoći. „Izvor Selsebil“ i u narednom periodu nastavit će sa organiziranjem ovakvih i sličnih akcija sa kojima će pomoći i doprinijeti razvoju društva.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje