Početna aktuelnosti Održana promocija knjige “Deseta vrata pakla” Rezaka Hukanovića

Održana promocija knjige “Deseta vrata pakla” Rezaka Hukanovića

327
0
Podijeli

Roman “Deseta vrata pakla” pisano je svjedočenje Rezaka Hukanovića o pola godine provedene u prijedorskim logorima smrti Omarska i Manjača u ljeto 1992. godine, u kojem nam autor opisuje događaje koji su na prvi pogled zbunjujući i nevjerovatni, a s druge strane srceparajući, ali istiniti. Kazuje nam o događajima mržnje, mučenja, izrabljivanjima i ubistvima.

Autor knjige “Deseta vrata pakla”, Rezak Hukanović rekao je kako se radi o knjizi teškoj za čitanje, ali da je istina o prijedorskim logorima smrti njemu kao piscu i novinaru izuzetno bitna.

Inače, Hukanović je bio svjedok u Haškom tribunalu, a i sama knjiga je, kako nam kaže Rezak, jedan od svjedoka pred međunarodnim tribunalom.

Rezak Hukanović rođen je 1949. godine u Prijedoru. Do knjige „Deseta vrata pakla“ objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru, koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. godine. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH. Knjiga „Deseta vrata pakla“ prevedena je na nekoliko svjetskih jezika.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje