Početna aktuelnosti Okrugli sto: Ekonomsko i drušveno osnaživanje žena

Okrugli sto: Ekonomsko i drušveno osnaživanje žena

284
0
Podijeli

Na tržištu rada u našoj zemlji prisutna je rodna neravnopravnost koja se ogleda u nejednakim mogućnostima u samom traženju i dobivanju zaposlenja, nejednakoj prisutnosti na određenim profesionalnim pozicijama, manjoj ekonomskoj dobiti žena u odnosu na muškarce itd.

Nepovoljan položaj žene na tržištu rada samo je refleksija stvarne ženske pozicije u društvu, njene uloge i očekivanja društva. Trenutna ekonomski i socijalno izazovna vremena posebno su plodno tlo za deskriminaciju žena u sferi zapošljavanja, rada i općenito u društvu.

S obzirom da se ekonomska i društvena participacija žena smatra preduvjetom za ravnopravnost spolova te da bez ravnopravnog učešća žena na tržištu rada i u društvu jedne zemlje nema stvarnog napretka i rasta, Amica Educa kontinuirano tematizira ovu problematiku te u skladu sa time i organizira ovaj okrugli sto. Danas je na istu temu održan okrugli sto u BKC Živinice.

Cilj okruglog stola je promocija i javno tematiziranje važnosti ekonomskog i društvenog osnaživanja žena u svrhu povećanja zapošljavanja  i doprinosa razvoju zajednice.Okrugli sto je organiziran u okviru projekta „Osnaživanje žena za akcije u zajednici – Grad Živinice“.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje