Početna aktuelnosti Oprez, led sa krovova!

Oprez, led sa krovova!

173
0
Podijeli

Živiničani budite oprezni kada prolazite ispod streha, snijeg i ledenice padaju sa krovova, osim opasnosti za pješake, snijeg i led prijete i automobilima koji su parkirani ispod krovova.

Iz nadležne općinske službe su napomenuli  da su privatni subjekti u obavezi da čiste snijeg i ledenice sa i ispred svojih objekata.

Podsjećamo da  snijeg koji je  proteklih dana padao, stvorio je  snježni pokrivač na krovovima zgrada, a zbog izuzetno niskih temperatura stvaraju se ledenice koje predstavljaju opasnost za pješake.

Poznato je da prolaznicima i parkiranim automobilima, nerijetko, prijeti opasnost od obrušavanja snijega i leda s krovova zgrada. U smislu preventivnog djelovanja na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća iz općinske službe, podsjećaju građane, tačnije vlasnike i upravitelje zgrada, na njihove obaveze…

Jučer je i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu s Zakonom o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih snježnim padavinama i niskim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti štetne posljedice po zdravlje radnika.

Preporuka je poslodavcima da radnicima skrate radno vrijeme, te razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom, ukoliko procesi rada to dozvoljavaju. Pored toga, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja vremenskih neprilika radnicima omoguće korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ukoliko je proces rada organizovan tako da nisu mogući skraćivanje radnog vremena ili prekid obavljanja poslova na otvorenom, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preporučuje da poslodavci za vrijeme trajanja vremenskih neprilika, u zavisnosti od vrste rada i radnog mjesta radnika, poduzmu potrebne aktivnosti na osiguranju sigurnosti i zdravlja radnika, posebno kada je riječ o adekvatnoj zaštitnoj opremi i odijevanju radnika, saopćeno je iz tog ministarstva, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje