Početna aktuelnosti Osnovna škola Đurđevik proslavila svoj 107.rođendan

Osnovna škola Đurđevik proslavila svoj 107.rođendan

1394
0
Podijeli

107.rođendan Osnovne škole Đurđevik bio je u znaku svečane priredbe upriličene u fiskulturnoj dvorani ove, po mnogo čemu, specifične i prestižne ustanove.

Osim što ima atribut najstarije,Osnovna škola Đurđevik ostvaruje superlative i u nizu nastavnih i vannastavnih aktivnosti koje se odvijaju tokom cijele školske godine ali i na raspustima koji se koriste za realizaciju mnogih projekata na poboljšanju uslova za rad i boravak i učenika i njihovih nastavnika.

Između dva rođendana,urađeno je nekoliko kapitalnih investicijskih zahvata a neki su u procesu realizacije i svojim okončanjem uveliko će podići kvalitet ambijenta u kome se odvija proces nastave.

Nije slučajno najstarija škola otvorena u Đurđeviku.

Ako krenemo unazad kroz vrijeme, prije 300 godina naći ćemo djecu kako idu iz džamije i mekteba u Musićima,noseći pisaljke i table u ruci.

500 godina unazad vidjećemo istu sliku u Džebarima.

Ako se vratimo hiljadu godina u prošlost, vidjećemo dijaka kako kleše natpis na stećku:”Ase leži ,na svojoj, na plemenitoj”.

1911. godine djeca iz Đurđevika, Kovača, Podgajeva, Bašigovaca, Višće, Živinica i ostalih okolnih naselja krenula su po prvi puta u narodnu osnovnu školu.

Prvi učitelj u školi bio je gospodin Smail Divanefendić,koji je po odluci Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu od 21. augusta 1911. godine upućen u novootvorenu narodnu osnovnu školu u Đurđeviku.

Osnovna škola “Đurđevik” prepoznatljiva je po zaštiti kulturno-historijskih spomenika.

U dvorištu škole nalazi se nekropola stećaka izuzetne vrijednosti.

Likovna kolonija učenika osnovnih škola Bosne i Hercegovine jedinstvena je kulturna manifestacija na nivou države.

Učenici Osnovne škole “Đurđevik” oduvijek su sa sobom nosili zavidan nivo znanja i vještina i postizali značajne rezultate bilo gdje da su otišli.

Na današnjoj svečanoj priredbi prisutni su imali priliku vidjeti raznovrstan i bogat kulturno zabavni program, koji su im pripremili učenici škole.

Današnja svečanost bila je dobra prilika da se mnogim zaslužnim pojedincima i institucijama uruče priznanja za vanredan doprinos uspješnom radu Osnovne škole Đurđevik.

Zahvalnost je pokazana i prema umirovljenim nastavnicima koji su cijeli ili većinu svog radnog vijeka proveli u Osnovnoj školi Đurđevik odgajajući i obrazujući mnoge generacije djece južnog dijela općine Živinice a od kojih su kasnije mnogi postali etablirani eksperti u svojim profesionalnim opredjeljenjima.

Naravno,centralni dio svečanosti bilo je uručivanje pohvala i priznanja najuspješnijim učenicima u prethodnoj školskoj godini koja se finalizira ovih junskih dana.

Ono što je danas bilo vidljivo na svakom licu,i učenika i nastavnika,to je ponos što pripadaju jednoj od najboljih škola ne samo u našoj lokalnoj zajednici nego i mnogo širim okvirima.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje